In ‘Alleen achter de toonbank’ interviewt onze redactie iedere week een ondernemer met zijn of haar eigen zaak. David Hoppenbrouwers is de trotse eigenaar van IJszaak ‘David’s Gelato’ aan de Lange Tiendeweg in Gouda. De titel van Beste IJswinkel van Gouda heeft hij al twee keer in de wacht kunnen slepen. Maar Davids ijs reikt verder dan klanten in de winkel zien. We komen zijn ijs zelfs tegen in het ziekenhuis.

U heeft meer dan honderd verschillende smaken ijs, op welke smaak bent u het meest trots?  ‘We hebben een hele lekkere Mojito smaak. Ik heb een paar maanden in een ijswinkel in Griekenland gewerkt. De eigenaar had ook een cocktailbar, en samen met de cocktailmakers ben ik tijdens mijn vrije dagen aan de slag gegaan en zijn we op een mooi ijsrecept gekomen.’

U werkte eerst als kok in een restaurant, bent u niet bang dat het maken van ijs op ten duur eenzijdig gaat worden? ‘Ik heb heel veel passie voor koken, maar ik wilde op een gegeven moment zelf gaan ondernemen, ik wilde het avontuur aangaan om zelf een eigen ijs-zaak te beginnen. Het mooie aan ijs maken is ook dat je er heel veel creativiteit in kwijt kan. Het wordt zeker niet saai omdat je steeds weer nieuwe uitdagingen op je pad krijgt, zowel wat ijs maken betreft als binnen het ondernemerschap. Af en toe krijg ik dan de vraag van een restaurant of ik een ijssmaak wil ontwikkelen en dat daagt me dan uit! Echt last van concurrentie heb ik niet in Gouda. Ik werk vanuit een andere filosofie volgens mij. Ik ben hieraan begonnen vanuit het idee dat je ‘kok’ bent, en ik wil de hoogste kwaliteit serveren aan de mensen. Zo werken wij alleen met verse ingrediënten. Andere ijswinkels zijn misschien goedkoper in hun ingrediënten om de prijs laag te houden, ik maak het ijs liever iets duurder als dat ten goede komt aan de kwaliteit.’

U heeft een ijsopleiding gevolgd in Italië, heeft u het gevoel dat deze opleiding belangrijk is geweest voor de kennis die u nu heeft? ‘Het is zeker wel een belangrijk leerproces geweest, maar ik denk niet dat het cruciaal is geweest. Ik heb in Italië vooral veel contacten gelegd en kennis gemaakt met de hele ijsindustrie. Mijn passie voor ijs is in die periode wel gegroeid. In Griekenland heb ik enkele maanden gewerkt in een ijswinkel, daar heb ik wel veel geleerd. Ik leerde niet alleen dingen over het ijs zelf, maar ook over alles wat er bij komt kijken als je een eigen zaak opent.

In 2015 is mijn vader overleden, in de maanden daarvoor bezocht ik hem vaak in het ziekenhuis. Tijdens mijn bezoekjes zag ik met wat voor producten ze daar werken om de mensen op gewicht te houden. Ik vond die producten zo onsmakelijk dat ik besloot om een ijsje te ontwikkelen met extra eiwitten. Bij een aantal grote ziekenhuizen loopt nu sinds twee maanden een pilot, en daar krijg ik veel positieve reacties op van zowel patiënten als diëtisten. ik hoop dat voor ernstig zieke mensen mijn eiwitrijke ijsjes een klein lichtpuntje kunnen zijn in de toch al zo troosteloze omgeving van een ziekenhuis.

Waar hoopt u over vijf jaar te staan?
Ik hoop dan eigenlijk wel een tweede winkel geopend te hebben in een nieuwe leuke stad. Gouda is me net iets te klein om er nog een winkel te openen maar elders zie ik dat wel zitten, verder hoop ik dat het eiwitrijke ijsje grootschaliger wordt verkocht en dat ik daarmee veel zieken blij mee kan maken.