Bevestigd is dat op de Fluwelensingel in Gouda uiteindelijk toch de nieuwe supermarkt komt. Hebben de omliggende winkels hier voordeel aan, of is de nieuwe concurrent niet welkom? Wat zijn de effecten van de nieuwe supermarkt in de wijk?

De nieuwe supermarkt komt er, eindelijk! Na een tijd speculeren is inmiddels bevestigd dat de supermarkt aan de Fluwelensingel er toch gaat komen. Nog niet bekend is welk keten zich hier zal vestigen.

In de wijk Kort Haarlem zijn maar weinig supermarkten; in het centrum zit een kleine Albert Heijn en aan de rand van de binnenstad is de Lidl veelvoorkomend. Peter woont net een straat verwijderd van waar de nieuwe supermarkt komt te staan. Hij moet altijd naar de lokale supermarkt om te winkelen en zou het fijn vinden om iets dichterbij zijn boodschappen te kunnen doen.  Over de drukte maakt hij zich niet heel erg zorgen: “ja, het gaat zeker wat drukker worden, maar of wij er echt last van gaan krijgen moet maar blijken.”

Mevrouw van Dijk, van de banketbakkerij Van Dijk & Zn, weet nog niet wat ze van de nieuwe supermarkt moet verwachten die zich schuin tegenover haar winkel gaat vestigen. “Het zal gissen worden wat de effecten voor mijn winkel zullen zijn. Mijn bedrijf specialiseert zich in banket, dat zul je niet zo snel vinden in de supermarkt” , aldus mevrouw van Dijk.

De eigenaar van Slagerij Andalucia weet echter wel zeker wat de nieuwe supermarkt voor hem gaat betekenen: “Ik krijg soms mensen in mijn winkel die iets specifieks aan het zoeken zijn wat ik dan niet heb. Ik moet die mensen dan doorsturen naar een winkel een kilometer verderop sturen; dat geeft me dan geen goed gevoel.” Slagerij Andalucia is een winkel die gespecialiseerd is in Marokkaanse groente en fruit, wat minder verkrijgbaar is in grotere supermarkten. “Daarom zal mijn winkel ook geen nadeel krijgen van de nieuwe supermarkt, eerder voordeel omdat het hier in de buurt drukker wordt en ik versere producten verkoop dan de supermarkt.” Ook Kees Vrolijk van de gelijknamige Zeevishandel in Gouda denkt niet dat hij veel nadeel zal ondervinden van de nieuwe winkel. “Mensen zullen eerder naar onze vishandel toe komen als ze in de supermarkt zijn geweest en denken, die vis ziet er niet erg vers uit. Dan komen ze naar mij toe!”