Hoewel het aantal inbraken flink gedaald is, wordt er voor het vergroten van het veiligheidsgevoel toch op initiatief van Buurt bestuurt verlichting geplaatst, waardoor vluchtwegen voor inbrekers mogelijk kunnen verdwijnen.

In de Goudse wijk Plaswijck hebben de bewoners besloten dat verlichting een belangrijke prioriteit is. De bewoners hebben in elke buurt door middel van een plattegrond vastgelegd waar de donkere plekken zich bevinden.

Vervolgens zijn de bewoners op zoek gegaan naar geschikte lampen, hierna zijn zij heel gericht gaan aanbellen bij anderen om een voorstel te doen om een lamp op te hangen, daartoe worden nu offertes vergeleken. De gemeente subsidieert 50% van de aanschafkosten en is ook bereid om bij te dragen aan de ophangkosten.

Maar waarom wordt deze verlichting nou eigenlijk geplaatst? Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat het aantal woninginbraken juist gedaald is van zeven inbraken in 2016 tot één in 2017. Hans Hoekman, coach Buurt bestuurt in de gemeente Gouda, begrijpt dat dit tegenstellend is en zegt dan ook: “De bewoners hopen met het installeren van meer verlichting ook nog enkele andere doelen bereiken: het vergroten van het veiligheidsgevoel en zij willen laten zien dat het ook met zelfredzaamheid kan, door minder op de overheid te leunen.”

Wanneer de verlichting geplaatst gaat worden is nog niet duidelijk. “Wij hopen een daadwerkelijke start te kunnen maken met het plaatsen van verlichting voor het einde van het jaar. Je hebt te maken met verschillende spelers: individuele pand-eigenaren, verenigingen van eigenaren en met woningcorporaties. Wat zorgt voor vertraging in verband met afspraken, planning en budgetten. Gezien de gesprekken tot nu toe hebben we goede hoop op het plaatsen van meer dan 100 buitenlampen”, aldus Hans Hoekman.