Het aantal burn-outs stijgt. Zo ook bij jongvolwassenen. Iedereen kent het fenomeen ‘burn-out’ wel. Je hebt het zelf meegemaakt of je kent iemand die hiermee in aanraking is gekomen. Maar wat is een burn-out eigenlijk?

Wanneer je het begrip ‘burn-out’ opzoekt in het woordenboek is de definitie: ‘toestand van geestelijke uitputting ten gevolge van langdurige stress’.  Oftewel je bent opgebrand. Een van de symptomen van een burn-out is vermoeidheid, zowel fysiek als mentaal. Onder de millennials, de generatie geboren tussen de 1980 en 2000, is het aantal burn-outs relatief hoog. Velen zeggen dat dit komt omdat die generatie teveel ‘gepamperd’ is. Dat de jongvolwassenen niet gewend zijn aan het échte leven, wat niet over rozengeur en maneschijn gaat. De millennials zouden niet opgewassen zijn tegen de tegenslagen in het volwassen leven. Ze betreden onder het mom van ‘the sky is the limit’ het werkveld en komen tot de conclusie dat het toch niet helemaal is wat ze hadden verwacht. Is de burn-out aanstellerij of is dit een klacht die serieuzer moet worden genomen? Een gesprek met burn-outcoach Eveline Noordegraaf van Blooming Coaching uit Gouda.

Zo’n acht jaar werd Noordegraaf getroffen door een flinke burn-out. Inmiddels helpt ze burn-out slachtoffers  door ze te coachen in hun traject. Vanwege haar opleiding psycho-educatie, haar ervaringsdeskundigheid met mensen en het fenomeen wat ze zelf ook heeft ervaren, weet ze de slachtoffers goed hulp te bieden. Vaak vinden mensen deze combinatie fijn. ‘’Mijn cliënten voelen zich begrepen’’, zegt ze. Het is dan ook een groot probleem dat veel mensen niet snappen wat een burn-out inhoudt. Ze vinden het aanstellerij. Kortom: het hebben van een burn-out is een soort taboe. ‘’Een burn-out is geen grap, geen gezeur en geen onzin. Het is een heel groot, serieus probleem waar, zeker onder jongeren, veel meer aandacht voor nodig is.’’, laat de burn-outcoach weten. Daarbij vertelt Noordegraaf dat veel mensen, dus ook jongeren,  die zijn ‘opgebrand’, hooggevoelig zijn. ‘’Zij leveren een dubbel gevecht. Namelijk: serieus worden genomen met je burn-out en gelooft worden in je hoofdgevoeligheid. Dit is bijvoorbeeld weer een geheel ander traject. Mensen onderschatten het krijgen van een burn-out’’.

Toch blijft de vraag hoe het komt dat generatie van ’80 tot 2000 veel meer last heeft van burn-outs. Volgens burn-out coach Noordegraaf komt dit doordat millennials steeds meer beleefd hebben hoe het is als alles mogelijk en maakbaar is. “Leven in een tijd waar je overal met iedereen kan communiceren en vierentwintig uur per dag verbonden zijn met Social Media.’’, aldus Noordegraaf. Volgens de coach worden de teleurstellingen daardoor groter op het moment dat iets een keer níet lukt. Juist omdat alles mogelijk en maakbaar is, hebben de jongvolwassenen minder goed geleerd om met teleurstellingen om te gaan. Daarnaast vertelt Noordegraaf dat de millennials leven in een prestatiemaatschappij. ‘’We zijn net een kudde dieren. We willen wat de ander ook heeft. De lat wordt onwijs hoog gelegd.’’ Wat betreft het gebruik van social media licht Noordegraaf toe: ‘’ We zijn de hele dag online en krijgen veel te veel informatie, veelal nutteloze informatie. Dat kunnen onze hersenen helemaal niet verwerken.’’ Voor de burn-out coach zijn dit dan ook de voornaamste redenen. ‘’Overal willen we erbij zijn en daardoor nemen we te weinig rust’’.

Nu is bekend dat te weinig rust leidt tot fysieke en mentale uitputting, maar hoe herken je deze uitputting? Volgens Noordegraaf zijn er veel symptomen. Om een paar te noemen: slecht slapen, onrustig zijn, veel piekeren, stressaanvallen, angstig zijn en vooral doodmoe. Ook hebben mensen die tegen een burn-out aanzitten soms ‘paranoïde’ gedachten. ‘’Vaak heb je dan de gedachte: iedereen is tegen mij’’, zegt Noordegraaf. De preventie voor een burn-out is volgens de Goudse burn-outcoach het zoeken van rust en het zoeken van hulp.