Gouda – Lijn 197 gaat deel uit gaat maken van het R-net dit heeft de Provincie Zuid-Holland na verschillende vergaderingen en bijeenkomsten besloten. Het wordt hierdoor de drukste lijn in de regio Krimpenerwaard met ongeveer 2000 reizigers per dag.

In een rapport over lijn 197 opgesteld door de Provincie naar aanleiding van de bijeenkomsten komen drie belangrijke punten naar voren: “Bussen vaker laten rijden, met name ’s avonds en in het weekend. Op vrijdag- en zaterdagavond langer doorrijden voor het uitgaanspubliek en het eindpunt van de route van bus 197 verleggen naar de veerpont in Schoonhoven.”

De Provincie moet nog een aantal dingen veranderen aan het huidige traject van bus 197 om het geschikt te maken voor het R-net. Bushaltes moeten comfortabeler worden gemaakt. Ook moeten de haltes toegankelijker worden en moeten ze een digitaal informatiebord krijgen. Er zullen ook een aantal haltes vervallen zodat de bus sneller op het eindpunt is.

De ideeën voor de werkzaamheden worden in 2016 verder uitgewerkt. De werkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van 2017. Als alles goed verloopt zal het nieuwe R-net tussen Gouda en Schoonhoven in December 2017 in gebruik worden genomen.