Chocolade, koffie en jazzmuziek zijn de ingrediënten van de nieuwe chocoladebar "Legendary". De bar opent eind november.

De liefde voor chocolade is er bij Elke van Cauwenberghe met de paplepel ingegoten. Van jongsaf aan hielp zij haar vader, Bart van Cauwenberghe, ambassadeur van de Belgische Chocolade, al in zijn chocolaterie “De Zwarte Vos”.  “Door zijn vele opdrachten uit het buitenland moest hij voor de export en import een nieuw bedrijf creëren, Legendary. Mijn vader heeft al lange tijd de smaak van chocolade in zijn vingers zitten en ik de horeca-ervaring. Wij wilden onze krachten bundelen door van het bedrijf een conceptstore te maken”, vertelt Elke.

Het concept van de chocoladebar heeft te maken met drie ingrediënten, die eigenlijk samen een cirkel vormen. Bij de chocolade hoort koffie en bij koffie hoort een stuk chocolade. De warmte van de chocolade doet denken aan bepaalde landen, zoals Afrika en Colombia, waar de muzieksoort Jazz of Blues bij past. “Wij hebben bijvoorbeeld ook bonbons die vernoemd zijn naar muziekstijlen, zoals een praline die Jazz heet. De muziek, de smaaksensatie, proeven, zien en ruiken, maken het compleet.”

“Wij willen een reis rond de wereld maken met de chocolade, fysiek met de smaken en texturen. Wij hebben bijvoorbeeld chocolade uit Ecuador, maar ook uit Tanzania. In de winter met een kop chocomelk bij de openhaard en iedereen drinkt melk met chocolade uit een ander land”, zegt Elke.

Ze wil de mensen een andere kijk geven op chocolade. “Chocolade is meer dan zoetigheid, het kan ook iets hartigs zijn. Zo wordt er bij ons in België gewoon een stuk chocolade in een stoofpotje op grootmoeders wijze gegooid. Je kan er zoveel meer mee doen dan mensen denken.”

De winkel van de Belgische Elke is terechtgekomen in Gouda door een tip van vriendin Gerrie, die vertelde dat er veel panden leeg stonden in Gouda. “Toeristisch gezien is het een goede locatie. Persoonlijk vind ik het een charmante en romantische stad, het is een stad met een dorps gevoel. Ik vind het een gezellig, warm, omarmend iets hier in Gouda. Ik voelde me direct thuis”, vertelt Elke blij.

De concurrentie met andere chocolaterieën zal er zeker zijn, omdat ze allemaal hetzelfde product verkopen. Legendary zal zich onderscheiden met het authentieke aspect, maar ook in smaak, textuur en kwaliteit.

“Het enige wat ik wil is de klanten gelukkig maken en dat ze met een glimlach naar buitengaan. Ik wil klanten een warm, gezellig en welkom gevoel geven in combinatie met chocolade”, zegt Elke trots.