Gouda staat zo bekend met de Goudse boerenkaas, maar wat maakt de Goudse boerenkaas zo speciaal dat bedrijven wereldwijd de naam van Gouda in hun productie willen gebruiken? En hoe wordt de echte Goudse boerenkaas Gemaakt.

De echte Goudse boerenkaas wordt van verse Nederlandse rauwe melk gemaakt en op de Goudse kaasboerderijen. een van de redenen waardoor de Goudse boerenkaas zo voel van smaak is, komt door dat de boeren de kaas lang laten drogen. Dat kan tot vier jaar lang en dat maakt de kaas voel smaak doordat de kaas blijft zweten en droger wordt.

Goudse kazen worden massaal in kaasfabrieken vervaardigd. Goudse kaas wordt ook in het buitenland onder deze naam gemaakt want soortnaam en vorm zijn niet beschermd. De aanduiding “Gouda Holland” is sinds oktober 2010 echter door een besluit van de Europese Commissie een beschermde geografische aanduiding. Kaas met deze vermelding in het kaasmerk mag alleen Nederland als oorsprong hebben en dient gemaakt te zijn van Nederlandse koemelk.

De goudse boeren kaas words alleen in Nederland verkocht en wordt niet naar het buitenlands geexporteert.