Woninginbraken, drugs dealen en straatroven. Gouda heeft er genoeg van en maakt een plan. Een lijst van ongeveer 60 jonge criminelen. De lijst is gemaakt om in de meest hardnekkige dossiers van criminele personen in Gouda te kunnen kijken en zo een doorbraak in het gedrag van de dader te bewerkstelligen; De Goudse top-60.

De top 60-lijst richt zich op vaak jonge criminelen die in Gouda verantwoordelijk zijn voor de meeste inbraken en andere criminele misdaden.

In Gouda dalen de criminaliteitscijfers op de meeste categorieën erg veel, maar het aantal woninginbraken blijft hoog. Daarbij daalt de jeugdoverlast ook niet. Het Goudse veiligheidsbeleid streeft ernaar om te focussen op criminelen die de meeste inbraken of andere misdaden veroorzaken en op diegenen die op straat de meeste overlast geven.

De top-60 aanpak is afgeleid van de Top-600 aanpak die al langere tijd succesvol is in Amsterdam.  Het uiteindelijke doel van de Top-60 is om een doorbraak te creëren in het gedrag dat een dader laat zien, maar ook om aandacht en begeleiding te geven aan overige gezinsleden, want ook zij worden door dit gedrag negatief geraakt.

 

 

Bronnen: Gemeente Gouda: Over de top-60 lijst. (z.d.) Geraadpleegd op 19 september 2017, van https://www.gouda.nl/Inwoners/Wonen_en_verbouwen/Veiligheid_en_wijken/Veiligheidsbeleid/Top60_aanpak