Sinterklaas is weer in Gouda. Zaterdagochtend, 18 november, arriveert hij op het Regentesseplantsoen, waar veel kinderen hem, net als vorig jaar, weer blij zingend aan het opwachten zijn.

Om kwart over tien legt Sinterklaas zijn boot aan op het Regentesseplantsoen in Gouda. Hij was al een half uur eerder staand op de boot te zien, samen met zijn Pieten naar de toeschouwers zwaaiend. Op de kade verzamelen zich steeds meer mensen, waaronder vooral de kleine kinderen. Die met zijn allen Sinterklaasliedjes aan het meezingen en dansen zijn. Het dansen is wel nodig want erg warm is het niet. De goedheiligman loopt aan wal en begroet alle kinderen met een leuke ‘hallo’ en een selfie, ondertussen wordt er nog steeds gezongen. 

Rond elf uur start de optocht, de straten in de stad zijn zo vol dat zelfs Sinterklaas moeite heeft met vooruit komen. De optocht wordt geleid door een band, hierna komen een heleboel pieten die ieder kind een handvol met strooigoed geeft. De huidige kinderburgemeester, Romaissa Magouh, en haar kinderwethouders zitten in een koets die wordt getrokken door een pony. Het paard van Sinterklaas, Amerigo, wordt vastgehouden door een van de Zwarte Pieten, soms zit Sinterklaas op het paard, maar andere keren loopt hij gewoon met de Pieten mee. Zo kan hij de kinderen begroeten en foto’s met hen maken. Als de Sint om halfeen op het stadhuis verschijnt zijn de toeschouwers zich nog warm aan het dansen. Dit is een kwartier later dan gepland en het is nog kouder gaan aanvoelen, met af en toe een beetje regen. De ‘Wilde Pietenband’ komt naar buiten. ‘Wilde pieten’ omdat zij liever een dierenprintje wilden dragen dan hun gewone pietenkledij. Ook dragen deze pieten de vlag van Spanje, de pridevlag en de vlag van Zuid-Holland. De burgemeester, Milo Schoenmaker, houdt een welkomsttoespraakje voor de Sint. De Sint introduceert met behulp van ‘Opapiet’ de pietentalentenjacht, de winnaars mogen meedoen aan ‘Het circus van Sinterklaas’ die er vanaf 25 november is.

Na het welkom zetelt Sinterklaas zich in het Sinterklaashuis, precies tegenover het stadhuis.