GOUDA – Van crêpes tot kaas, van mobielhoesjes tot sjaals. Op de Markt in Gouda is het er allemaal te vinden.

Het is 10 uur ‘s ochtends en de zon laat langzaam maar zeker meer van zich zien. De geur van versgebakken stroopwafels neemt het marktplein van Gouda over. Om de zoveel meter worden er blokjes kaas en stukjes koek uitgedeeld om te proeven. Er is keuze genoeg.

Elke zaterdag van 8 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags is de Markt in Gouda volop in gang.

De Markt vindt plaats op het centrale plein rond het stadhuis in de binnenstad van Gouda. In 1365 werd een moerassig stuk grond door de stad aangekocht van de heren Van der Goude om hier een nieuw stadhuis te bouwen. De bouw van dit stadhuis begon in 1448. De huidige markt heeft zich hier sindsdien omheen gevormd.

Het marktplein heeft een min of meer driehoekige vorm. De noordoost-zijde van het plein is niet recht, maar gebogen. De drie straten om het plein hadden in het verleden hun eigen naam. De gebogen noordoost-zijde werd, waarschijnlijk vanwege de vorm, de Regenboog genoemd. De westzijde was de Koestraat, hier werd namelijk de Koeienmarkt gehouden. De zuidoost-zijde werd de Botermarkt genoemd. Deze namen dateren uit de 14e eeuw, maar deze werden nog tot in de 20e eeuw gebruikt. In het verleden is ook wel de naam ‘Groote Markt’ gebruikt, maar officieel heet dit plein tegenwoordig de ‘Markt’.

De Markt is door de eeuwen heen een plaats geweest waar levendig handel werd gedreven, waar naast koeien, paarden en vlees, ook kaas, boter en andere zuivelproducten werden verhandeld. De jaarmarkten vonden hier plaats, maar ook de wekelijkse warenmarkten werden hier georganiseerd. De huidige donderdag- en zaterdagmarkt zijn hier nog een overblijfsel van.

Hoewel de Markt in Gouda omringd is met historische monumenten, is het goed met de tijd meegegaan. “Aardbeien. Heerlijke Hollandse aardbeien. Een pond voor 4 euro. Heerlijke Hollandse aardbeien!” Links en rechts worden er luidkeels handelswaren aan de man gebracht, “Bos bloemen! Koop hier uw bos bloemen!”. Tegenwoordig is er van alles te vinden; van olijven tot fietsbanden, van noten tot rugzakken. Elke zaterdag staan marktlui in tientallen kramen hun grote variatie aan producten te verkopen, waarvan de een nog luider dan de ander.