Mensen met een beperking, of bezoekers die de reguliere kermis simpelweg te druk vinden konden in het centrum van Gouda toch van de vele attracties genieten vorig weekend. Op zaterdag 23 september was de kermis ‘Prikkelvrij’ van 11.30 tot 13.00.

De attracties gingen langzamer, de knipperende lichtjes gingen uit en de muziek ging zachter. Gouda is een van weinige steden die een anderhalf uur lange kermis met aanzienlijk minder prikkels aanbood. Deze actie, die steeds meer kermissen overnemen, zorgt voor een nieuwe groep bezoekers die hiervoor niet naar de kermis kon. Het concept komt van Jos Dijsselbloem uit Beek en Donk. Hij heeft een kleinkind met autisme en wilde dat die ook kon genieten van de kermis. Hij zorgde ervoor dat in 2013 de eerste prikkelarme twee uurtjes op de kermis in zijn dorp te beleven waren.

Zo’n initiatief is niet alleen voor de doelgroep positief maar ook voor de kermisexploitanten zelf. De laatste jaren werd het voor hun steeds lastiger om de tijd bij te houden in de wereld van een inmiddels vrij oud concept. “Je moet blijven vernieuwen. Vroeger was de kermis hét uitje maar tegenwoordig is er veel meer te doen in de stad. De jongeren lijken toch snel voor iets anders te kiezen” vertelt Ruud Alders, van de 40 meter hoge zweefmolen Space Jam. “Je moet inspelen op de verandering naar vraag. Een nieuw soort programma aanbieden zoals dit prikkel vrij initiatief kan een oplossing zijn.”