Yoga is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Eén van de oorzaken van die toename is de groter wordende behoefte aan ontspanning. "Mensen worden continu geprikkeld. Ik merk dat er behoefte is aan een tegenhanger van dat alles", aldus Anne Bjørndal van Yoga Nederland. Ook de stijging van het aantal burn-outs wordt als reden genoemd voor de toename.

De toename van het aantal mensen met een burn-out stijgt al jaren. Dat blijkt wel uit het ‘Nationaal Salaris Onderzoek 2017’, een initiatief van de universiteit Nyenrode en Intermediair. 15% van de Nederlandse vrouwen en 9% van de mannen heeft last van een burn-out. Een groeiend aantal, want twee jaar geleden lag dat aantal nog op respectievelijk 9,4% bij de vrouwen en 6% bij de mannen. Ook het aantal mensen met bepaalde klachten van een burn-out steeg volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek.

De toename van het aantal mensen met een burn-out heeft ook gevolgen voor yogascholen. Dat wordt ook opgemerkt door de Goudse yogaschool ‘Yogabird’, vertelt oprichtster Tessa Mook. “Ik zie nu heel veel mensen die daaraan leiden.” Veel mensen die met een burn-out te maken hebben, of hebben gehad, volgen de vorm ‘yin yoga’ bij Tessa. “Dat helpt ze enorm. We zitten in een snelle samenleving, ook wel een ‘yang’-samenleving genoemd. Dan helpt ‘yin yoga’ ze heel erg”, zo vertelt de gecertificeerde yogadocente. Ze doelt hiermee op ‘yin en yang’, twee tegengestelde principes uit de oud-Chinese geschiedenis. Anne Bjørndal van Yoga Nederland ondersteunt het verhaal van Tessa. “Sommige mensen staan enorm onder druk. Ze worden overvraagd en stellen te hoge eisen aan zichzelf. Daarin kan yoga gewoon een heel mooie tegenhanger zijn, ook voor het relativeringsvermogen.”

Yoga vindt haar oorsprong in India, rondom de Indus-Sarasvati rivier. De oorsprong gaat al tot 5000 jaar terug en is onder andere terug te vinden in klassieke geschriften. Door deze lange geschiedenis is yoga meer dan alleen een sport, het is een levenswijze met een uitgebreide filosofische achtergrond. “Het is niet alleen die ene les per wek, maar gaandeweg ga je toch anders in het leven staan. Je gaat de grote verbanden in het leven zien. Dat kan leiden tot een grotere bewustwording. Dit wordt allemaal bereikt door adem, lichaam en denken. De harmonie tussen die drie moet je zien te herstellen.”

Yoga wordt dus steeds populairder onder mensen die behoefte hebben aan bezinning en ontspanning, maar er is ook een talloze hoeveelheid mensen die meeliften op de hype die inmiddels is ontstaan. “Je kunt zeggen dat het daardoor wat commerciëler is geworden”, aldus Anne Bjørndal. Goede voorbeelden hiervan zijn ‘bier yoga’ en ‘geiten yoga’. “Tegenwoordig wordt overal maar yoga achter geplakt, omdat het natuurlijk mensen trekt. Ook noemt iedereen zichzelf opeens ‘yogi’, omdat ze één keer in de maand aan yoga doen”, vertelt Tessa Mook van Yogabird Gouda.

Tessa Mook is, ondanks haar jonge leeftijd, een vrij traditionele yogadocente waarin ook de achtergrond van yoga een plaats heeft binnen de lessen. Voor mensen die nog weinig van yoga afweten, maar wel erg geïnteresseerd zijn, heeft Tessa de beginnerscursus in het leven geroepen. Zes weken lang maken de deelnemers van de cursus kennis met de verschillende ademhalingstechnieken en meditatie. Ook krijgen ze tips om yoga toe te passen in het dagelijks leven. Om zichzelf ook nog goed te kunnen verdiepen in de achtergrond van yoga, is Tessa al een aantal keer naar India geweest. “Over een paar weken ga ik weer. Het is toch alweer drie jaar geleden.”

Naast alle mensen die last hebben van klachten die samenhangen met overspanning, burn-outs én alle meelifters van de hype, wordt yoga ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo biedt de Goudse yogaschool La Corpa ook rouw- en verliesbegeleiding aan. “Dat is echt een stukje individuele begeleiding. Uiteindelijk houdt men hier echt een positieve ervaring aan over.”

Voor de toekomst hoopt Tessa Mook vooral dat de hype een beetje wegebt. “Ik zie nu veel dat er bij scholen docentenopleidingen worden aangeboden, waarbij nadrukkelijk bij staat ‘zonder Indiase filosofie’.” Ondanks dat, is ze wel blij met de aandacht voor yoga. “Zolang mensen op het matje blijven komen, wordt het idee achter yoga voor hen vanzelf duidelijk.”