Vroeger was het uitzonderlijk, een vrouw als Marjolijn van den Tweel. Vrouwen mochten niets anders doen dan de was, schoonmaken, koken en voor gillende baby’s zorgen. Nu is dat wel anders. Tóch kom je nog steeds niet veel vrouwen tegen in de politiek. 6,5 jaar geleden werd ze raadslid bij Gouda Positief. Ze heeft hiernaast ook nog een baan als HR-manager bij een commercieel bedrijf in Amsterdam, drie puberende kinderen én een man. Een hardwerkende vrouw is ze dus zeker.

Gouda Positief is de grootste lokale partij in Gouda. Ze hechten veel waarde aan het omlaag halen van de leningenportefeuille, op een creatieve manier. Ze zetten veel in op preventie. Ze willen een omslag in het denken hoe een gemeente bestuurd wordt creëren om tot betere resultaten te komen. De partij is inmiddels 7 jaar geleden opgericht, Marjolijn is er dus vanaf het begin af aan bij. Volgend jaar geeft ze haar plekje als raadslid weg aan een ander.

Je bent altijd de hoogste dame binnen de partij geweest, je staat direct onder de fractievoorzitter. Volgend jaar doe je een stapje terug. Hoe vindt je dit?

Ik vind het niet erg, ik doe dit volgend jaar ook al weer 8 jaar en wil anderen ook een kans geven. Ik werk ook nog 4 dagen als HR-manager. Het neemt veel tijd in beslag, niet dat ik dat erg vind, maar ik heb ook nog een gezin thuis op de bank zitten.

Hoe ben je bij Gouda Positief terecht gekomen?

Het kwam toevallig op mijn pad. Een van de dochters van de oprichter zat bij mijn zoon in de klas, zij waren goed bevriend, en dan spreek je elkaar weleens. De ideeën kwamen overeen en als je het belangrijk vindt om iets te betekenen voor je stad, wat ik vind, dan gaat het snel.

En waarom koos je voor Gouda Positief?

Wat ik leuk vind aan Gouda Positief is dat het allemaal ondernemers zijn, zij kijken vanuit een blik van wat op dat moment financieel goed is voor de stad. Gemeentes worden vaak bestuurd vanuit een vrij logge organisatie. Ik vind het prettig om zelf richting te kunnen geven aan wat de partij doet ten opzichte van banden met Den Haag.

Jullie hebben inderdaad veel contact met ondernemers. Waarom vinden jullie ondernemers belangrijk?

Ondernemers brengen de economie in de stad. Als ik kijk naar mijn eigen gedrag als consument vind ik het belangrijk om de plaatselijke middenstand te steunen. Ik kan wel naar Den Haag gaan om te shoppen, maar het is toch leuker als er geen leegstand is in Gouda? Dan koop ik hier, ook al is de keus misschien niet altijd even uitgebreid.

Een niet al te lange tijd geleden mochten vrouwen niet veel anders dan huishouden en voor de kinderen zorgen. Wat vind je ervan dat je nu als vrouw wel zo’n functie als een politieke functie mag hebben?

In mijn optiek zijn man en vrouw gelijk en daarom vind ik het niet meer dan normaal dat beide deze functie kunnen bekleden. Dat geldt ook voor de taakverdeling thuis!

Hoe is het voor jou om zo’n hoge politieke functie te hebben als vrouw?

Ik vind het een groot voorrecht dat we in een vrij land leven waarin iedereen zelf keuzes over zijn leven, opleiding en werk mag maken. Ik sta er zelf niet zo bij stil dat het raadswerk een hoge functie is omdat ik het met veel plezier en toewijding doe. Misschien is dat juist iets wat vrouwen goed kunnen.

Wil je hiermee een voorbeeld zijn voor anderen?

Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen en ze laten zien hoe belangrijk het is om maatschappelijk betrokken te zijn. Ik vind het fijn dat ik de kans heb gekregen me in te zetten en een bijdrage te leveren. Ik denk dat ik wel uitdraag dat ik liever mijn handen uit mijn mouwen steek dan dat ik aan de zijlijn toe sta te kijken!