Onderhand wordt de wijk Westergouwe erkend als een klimaat adaptieve wijk. In de Goudse wijk is in 2015 de bouw van start gegaan van de eerste duurzame woningen. Hoe voeren VolkerWessels vastgoed en de gemeente Gouda dit in de praktijk uit? In een eerder artikel werd al gesproken over de eerste, tweede en derde fase. Maar hoe doen de bewoners mee aan dit groene streven en hoe ‘groen’ is de wijk?

Westergouwe heeft een hoge slagingskans als het komt op energiezuinig wonen. De wijk is namelijk enorm groen verdeeld en heeft verschillende waterkanten. De bewoners worden bewustgemaakt van de tuinaanleg: geen tegels maar groen. Maar ook een gescheiden rioolstelsel en openbaar groen draagt bij aan een betere toekomstige duurzaamheidsindex.

Eén punt van kritiek is dat de woningen nog op gas kunnen worden aangesloten. Hoewel hier volgens de plannen aan gewerkt wordt, is dit nog steeds een tegenvaller. Al helemaal gezien het feit dat Nederland streeft naar een aardgas-loze samenleving in 2030. Ondanks dit gegeven zijn de toekomstige bewoners al heel blij met de komst van de wijk. Zo vinden al ruim 2500 mensen de Facebook pagina van Westergouwe leuk en krijgt de pagina lovende recensies.

Bewoners van de wijk dragen dus hun steentje bij door te letten op de tuinaanleg, maar ook door bewust te kiezen voor duurzaamheid. Ook noemt een bewoner het op Facebook ‘één van de mooiste stukjes uit Gouda’. Weer iemand anders schrijft: ‘Ik kan niet wachten met verhuizen!’ De bewoners zijn tevreden, de duurzaamheid lijkt beter te worden gezien de verandering van de gasaansluitingen en de tuinen worden groen als het aan de ontwikkelaars ligt. Zo werkt Westergouwe dus mee aan een groenere toekomst.