GOUDA – “Als je ergens in gelooft, of als je iets wil bereiken, ga er dan voor met 100 procent. Je moet bereid zijn dingen opzij te leggen. ” Soufyan Akabbouz van 21 heeft voor de derde keer goud gewonnen op het Nationaal Kampioenschap Taekwondo. Zijn droom is om ooit op de Olympische Spelen te staan, voor nu traint hij hard om zich te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen.

Op zijn zesde jaar kwam Soufyan voor het eerst in contact met taekwondo. Hij kan zich zijn eerste les nog goed herinneren. “Het was op een zaterdag bij de taekwondo school van mijn vader. Thuis hadden we maar één taekwondopak, mijn broertje vond taekwondo ook erg leuk en dat pak moesten we dus delen.”

Nu doet hij al 15 jaar aan de sport en heeft hij al verschillende titels op zijn naam staan waaronder zijn derde gouden medaille op het Nederlands kampioenschap. “Ik was al twee keer Nederlands kampioen. Het was niet echt een verrassing maar ik moest er wel echt hard voor trainen.”

“Ik train nu puur voor de kwalificatiewedstrijden, bij deze wedstrijden is het belangrijk om een podiumplek te winnen, zo kan ik me kwalificeren voor het WK. Eind mei krijg ik te horen of ik mee mag naar het WK of niet. Als ik mee mag, dan gaan we er volop tegenaan.”

Soufyan heeft een grootse toekomst voor ogen. “Ik heb al een WK op mijn naam staan, ook al wat NK’s. Ik wil nog naar het EK, en ik wil het hoogst haalbare behalen, dat is de Olympische Spelen. Als ik dat behaal dan heb ik mijn doelstelling bereikt en dan wil ik mijn ervaringen doorgeven aan mijn leerlingen, die jongens die net aan het trainen zijn. Zij kijken naar mij op. Zo kan ik hen ook weer tips geven, hoe je aan taekwondo moet werken, wat je er allemaal voor moet doen, hoe het voelt. Dat is wat ik wil doen.”

Naast zijn eigen taekwondo carrière geeft Soufyan ook les aan de taekwondoka’s van de volgende generatie. “Ik kan het heel goed vinden met die jongens, ik weet ook waar ze tegenaan lopen, ze kunnen alles met me delen, het is een soort familieband wat we hier hebben.”

Volgens Soufyan is het bij taekwondo belangrijk dat je leergierig, lenig en explosief bent. “Maar dat zijn ook allemaal dingen waar je voor kan trainen. Ik heb wel het voordeel dat het er bij mij allemaal al in zit, dat heb ik van mijn vader, die heeft vroeger ook allemaal taekwondo dingen gedaan, dus ik denk dat het gewoon in mijn bloed zit.”

Of hij ooit ook werkelijk op de Olympische Spelen zal staan weet hij nog niet zeker. “Ik hoop het wel en ik geloof er ook zelf in. Ik hoop er in 2020 in Tokyo te staan. Rio was nog veel te vroeg voor mij. Maar ik ga de komende 4 jaar heel erg mijn best doen om in Tokyo te gaan staan. Daarvoor moet ik in de Olympische ranking gaan stijgen. De top 16 plaatsen zich automatisch voor de Olympische Spelen. Daarnaast organiseert elk land een kwalificatiewedstrijd en als je dan in de top 3 of de finale haalt krijg je een ticket voor de Olympische spelen.”

Soufyan weet ook al wie hij mee wilt hebben, als hij in Tokyo komt te staan. “Het liefste heel mijn familie, mijn oom is nu ook bondscoach. Ik hoop dat hij het nog heel lang vol gaat houden, misschien dat ik hem ook op de stoel krijg in Tokyo, als coach.”