Wat vegan nou eigenlijk inhoudt, waarom het belangrijk is en laten zien dat het ook nog eens verdomd lekker kan zijn. Dit zijn de redenen waarom Paul Smit en Annemieke Den Hartog de DocuDinner avonden zijn begonnen. Onze redactie bezocht afgelopen zondag alweer de tweede editie van het event in Gouda.

Het idee is ontstaan in Dordrecht waar inmiddels al zeven keer een docuDinner avond heeft plaatsgevonden. De tweede editie van DocuDinner Gouda vond plaats in Lunchroom Curcuma aan de Korte Groenendaal in Gouda. De avond heet dat wel DocuDinner, maar toch is er vanavond geen ‘docu` op het witte doek te zien. Vanavond wordt er een speelfilm gedraaid met een Boodschap, namelijk de film Okja. Okja is een film over een bedrijf dat genetisch gemodificeerde varkens kweekt om ze daarna te slachten. De hoofdlijn van de film is een wedstrijd waarin het mooiste varken wordt gekozen om vervolgens naar de grote ‘superpig show’gestuurd te worden in New York. Dat betekent voor de winnaar niets leuks, hij wordt geslacht . Om erachter te komen welk varken het mooist is worden er 26 kandidaat-varkens over de hele wereld onderverdeeld over verschillende boerderijen voor een periode van tien jaar. Het varken dat in de film wordt gevolgd is het varken Okja. Okja wordt ondergebracht in de bergen in Korea bij Mija en haar opa. Okja kwam op de boerderij toen Mija vier was en ze is er dus praktisch gezien mee opgegroeid. Na tien jaar wordt het beest bruut weggehaald bij haar omdat het de prijs voor het mooiste varken heeft gekregen. De rest van de film gaat over hoe Mija met behulp van dierenactivisten Okja probeert te redden. Dit lukt uiteindelijk. Het is een adembenemende film met een boodschap. De hele zaal zit gekluisterd aan het scherm. De boodschap die Paul en Annemieke(vegans) willen overbrengen is dat alles wat wij van dieren eten en gebruiken bijdraagt aan dierenleed. Vegan houdt in dat je niet alleen geen vlees eet maar ook verder geen gebruik maakt van wat dieren leveren. Het drinken van melk zorgt ervoor dat kalfjes geen echte melk meer van hun moeder krijgen, een ei is iets waar een kip erg zijn best op heeft gedaan en dat nemen we zomaar af, aldus de vegans. De mooie plaatjes van grazende koeien op je vleesverpakking betekenen niet dat een koe een rustig leventje heeft en op z’n dooie gemak bejaard kan worden, integendeel. Koeien gaan na een leven van melkgeven regelrecht naar de slacht. De avond eindigt met een complete vegan maaltijd gekookt door Birgit van lunchroom Curcuma. ‘Is dit allemaal vegan?’ klinkt verbaasd een paar keer vanaf de andere kant van de tafel. ‘Ja, dit is zoete aardappel, falafelburger en gegrilde courgettes’ weet Annemieke te vertellen. Al met al was het een drukbezochte avond en is dit zeker niet de laatste editie van DocuDinner geweest.