Draaiorgel de Lekkerkerker ging gisteren voor de tweede keer langs bejaardentehuizen om de ouderen te vermaken met hun muziek. Ik bracht een bezoekje aan de Irishof.

Om tien over elf was het dan zover, het draaiorgel de Lekkerkerker arriveerde bij verzorgingstehuis de Irishof. In eerste instantie zou het orgel voor de ingang van het gebouw gaan spelen, maar na overleg met de medewerkers zouden ze toch in de tuin van het tehuis spelen. Het draaiorgel paste echter niet onder de poort door en stond dus net buiten de tuin.

Door een te lage poort moest het orgel voor de ingang van de tuin staan.
Foto: Jelle Giesen

Dit zorgde er niet voor dat de sfeer er minder om was, want nadat de Lekkerkerker zijn eerste nummer inzette werd het steeds drukker in de tuin. Maar niet alleen in de tuin, vanuit de ramen aan de tuin keek en luisterde ook menig bewoner naar het orgel. De bewoners in de tuin begonnen mee te zingen met liedjes als ‘glaasje op laat je rijden’ van Sjakie Schram, en ‘Mama’ van Heintje. Steeds meer hoofden gingen op en neer, armen begonnen mee te zwaaien en er werd zelfs gedanst met de werknemers van het tehuis. Na elk liedje ontstond er een applaus en af en toe zelfs een kreet als ‘woohoo’.

alt tekst

Meneer Boschloon (links) en meneer Hagenaar (rechts) genieten van de muziek
Foto: Jelle Giesen

Ik besloot om bij twee heren te gaan zitten en stelde hun de vraag wat ze ervan vonden. “Prachtig!”, zei meneer Hagenaar, “Het haalt allemaal verschillende herinneringen op. Ik ben in Indonesië geboren en toen ik in 1946 net naar Haarlem was verhuisd, zag ik een draaiorgel voor het eerst. Ik vond dat zo bijzonder.” Ook meneer Boschloon vond het prachtig. “Al die bekende liedjes die je dan weer hoort”. Ze beginnen samen weer mee te zingen en te klappen.

“Buona sera!”, roept meneer Hagenaar ineens bij het horen van het volgende nummer, “Goedenavond, betekent dat. Zo heet dit liedje.” Er viel even een stilte. Hij vervolgde “ik hoef maar één woord te horen en dan weet ik de rest van het liedje weer.” Boschloon beaamde dit.
Draaiorgel de Lekkerkerker heeft de bewoners in ieder geval goed vermaakt. Iedereen had een brede lach op zijn of haar gezicht en genoot erg van de muziek, die zij al zo lang kennen.