Draaiorgel de Lekkerkerker ging gisteren voor de tweede keer langs bejaardentehuizen om de ouderen te vermaken met hun muziek. Ik bracht een bezoekje aan de Irishof.

Om tien over elf is het dan zover, het draaiorgel de Lekkerkerker arriveert bij verzorgingstehuis de Irishof. In eerste instantie zou het orgel voor de ingang van het gebouw gaan spelen, maar na overleg met de medewerkers gaan ze toch in de tuin van het tehuis spelen. Het draaiorgel past echter niet onder de poort door en stond dus net buiten de tuin.

Door een te lage poort moest het orgel voor de ingang van de tuin staan.
Foto: Jelle Giesen

Dit zorgt er niet voor dat de sfeer er minder om is, want terwijl de Lekkerkerker zijn eerste nummer inzet, wordt het steeds drukker in de tuin. Maar niet alleen in de tuin, vanuit de ramen aan de tuin kijkt en luistert ook menig bewoner naar het orgel. De bewoners in de tuin beginnen mee te zingen met liedjes als ‘glaasje op laat je rijden’ van Sjakie Schram, en ‘Mama’ van Heintje. Steeds meer hoofden gaan op en neer, armen beginnen mee te zwaaien en er wordt zelfs gedanst met de werknemers van het tehuis. Na elk liedje ontstaat er een applaus en af en toe zelfs een kreet als ‘woohoo’.

alt tekst

Meneer Boschloon (links) en meneer Hagenaar (rechts) genieten van de muziek
Foto: Jelle Giesen

Ik besluit om bij twee heren te gaan zitten en stel hun de vraag wat ze ervan vinden. “Prachtig!”, zei meneer Hagenaar, “Het haalt allemaal verschillende herinneringen op. Ik ben in Indonesië geboren en toen ik in 1946 net naar Haarlem was verhuisd, zag ik een draaiorgel voor het eerst. Ik vond dat zo bijzonder.” Ook meneer Boschloon vindt het prachtig. “Al die bekende liedjes die je dan weer hoort”. Ze beginnen samen weer mee te zingen en te klappen.

“Buona sera!”, roept meneer Hagenaar ineens bij het horen van het volgende nummer, “Goedenavond, betekent dat. Zo heet dit liedje.” Er valt even een stilte. Hij vervolgt “ik hoef maar één woord te horen en dan weet ik de rest van het liedje weer.” Boschloon beaamt dit.
Draaiorgel de Lekkerkerker heeft de bewoners in ieder geval goed vermaakt. Iedereen had een brede lach op zijn of haar gezicht en genoot erg van de muziek, die zij al zo lang kennen.