GOUDA – “Het leek ons leuk om de vrienden van de Firma ook eens in het zonnetje te zetten”, vertelt Roboodt Kleij. Hij heeft het over de tentoonstelling ‘Lievelingen van Vrienden’, waar Goudse kunstliefhebbers hun lievelingskunstwerken tentoonstellen aan hun mede-Gouwenaren.

De kunstliefhebbers van de Firma van Drie hebben hun favoriete werken ingeleverd bij de Firma voor de tentoonstelling ‘Lievelingen van Vrienden’, die sinds 10 januari te zien is in de expositieruimte van de Firma van Drie. Afgelopen vrijdag spraken de vrienden van de Firma over hun favoriete kunstwerken tijdens de ‘Vrienden over hun lievelingen’-avond en Gouda SvJ was hier natuurlijk bij. We spraken met Roboodt Kleij, die lid is van de tentoonstellingscommissie. Hij had de taak om de expositie in te richten.

Waarom zijn deze ‘vrienden over hun lievelingen’-avonden georganiseerd?
“Een expositie duurt meestal drie weken, dus je hebt dan drie vrijdagavonden. De vrijdagavonden worden de de firma-avonden genoemd. De eerste vrijdagavond is de opening en de andere twee vrijdagavonden worden ingevuld door de exposanten zelf. In dit geval zijn dat twee spreekavonden voor de exposanten om te vertellen waarom het werk zo speciaal voor hun is. Dit wordt gedaan om te proberen het publiek bij de kunstwerken te betrekken.”

Hoe is het idee van de tentoonstelling ontstaan?
“Het idee voor deze tentoonstelling is vorig jaar ontstaan. Vorig jaar was er hier een tentoonstelling met de lievelingen van de kunstenaar, dat was een groot succes. Het kwam ook mede door Kees Wevers, die tijdens deze tentoonstelling ook twee werken presenteert, die was toen afscheidnemend penningmeester van de Firma. Om hem in het zonnetje te zetten hadden we hem toen ook gevraagd om zijn lievelingen in te leveren voor de tentoonstelling. Tijdens een vergadering kwamen we erachter dat het ons leuk leek om meer ‘vrienden’ van de Firma in het zonnetje te zetten.”

Denkt u dat deze tentoonstelling ook een succes zal zijn?
“Dat vind ik lastig om te zeggen. Als tentoonstellingscommissie hadden wij verwacht dat meer mensen zouden inzenden, we vonden de inzendingen vrij minimaal. Er hebben nu een stuk of acht of negen mensen een inzending gedaan, we hadden de schatting op vijfentwintig liggen.”

Hoe hebben jullie dat opgelost?
“We dachten eraan om de mensen meerdere stukken te laten inleveren, maar we besloten al snel: eigenlijk hebben mensen maar één lieveling. Eerst hadden wij het idee om heel veel verschillende werken tegen de muur aan te doen, dat noemen ze wel een salon. Vanwege het minimale aan ingezonden kunstwerken hebben we de keuze gemaakt om de werken aan ijzeren rekken te hangen. Daar moesten we wel even een omschakeling maken in de indeling.”

De Firma van Drie is een vrijwilligersorganisatie. Hoe doen jullie dat financieel?
“Als firmant zijnde betaal je lidmaatschap. Daarnaast krijgen we subsidie voor het pand en ook deels voor tentoonstellingen zoals de ‘Lichtkunst’ afgelopen december. We zijn dus deels subsidie afhankelijk.”

Wat is het motief voor vrijwilligers om dit werk vrijwillig te doen?
“Ik denk omdat ze affiniteit met kunst hebben en het leuk vinden wat wij doen. Ze willen graag een bijdrage leveren aan ons werk. Er zijn een ook een aantal gepensioneerde vrouwen die het gewoon leuk vinden om hier een dag in de week te zitten.”

Zijn er plannen tot herhaling van zowel de ‘Lievelingen van de kunstenaar’ als de ‘Lievelingen van vrienden’?
“Niet binnen de komende vijf jaar. Dat is voor de kunstenaars van de getoonde werken zonde, want heel veel kunstenaars willen zelf ook graag solo exposeren.”

Volgende week vrijdag 27 januari zal de tweede en laatste ‘Vrienden over hun lievelingen’-avond plaatsvinden, de deuren zullen dan geopend zijn vanaf 20.30. De tentoonstelling zelf is tot volgende week zondag de 29e te zien in de expositie ruimte van de Firma van Drie (Achter de Kerk 13).