Veganisme is een dieet en levensstijl die veel mensen extreem vinden. Zij blijven hier dus zo ver mogelijk vandaan. Veganisten net als Hesse-Anne willen hier verandering in maken. Door haar eigen Vegan Food & Juice Bar in Gouda te openen hoopt Hesse-Anne de deur naar Veganisme iets meer open te zetten.

Voor veganisten is het op het moment erg moeilijk om buiten de deur te eten.“Het aanbod dat er nu is, is te weinig. Ik ben zelf Vegan en heb daar heel veel last van, als ik ergens heen ga is en weinig tot geen keuze op het menu. Daarom wilde ik zelf een Vegan bar openen. Ik wil meer opties geven aan mensen zoals ik.”

Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Er bestaat niet maar één antwoord op de vraag waarom iemand Veganistisch wordt.“Ik ben niet alleen veganistisch maar ook glutenvrij en sojavrij sinds twee jaar.Het is een proces geweest, ik ben er stapje voor stapje ingerold. In eerste instantie voor gezondheid, ik heb heel mijn leven last gehad van uitslag. Als baby mocht ik dan ook alleen sojamelk krijgen, geen koemelk. Ik zat er altijd al een beetje tegen aan te hikken. Tijdens gesprekken met de dokter kwam er nooit wat uit dus besloot ik het anders aan te pakken. Ik ging gezond eten en sindsdien is alles weg, het is voor mij veel beter geweest zo.”

“Er is niets geks aan, je krijgt bij mij alles wat je nodig hebt.”

Er hangen stigma’s om de levensstijl, omdat men bij dit dieet bijvoorbeeld altijd denkt dat men het doet omdat het zielig wordt gevonden voor de dieren. Dat is lang niet altijd zo. “Dat is niet mijn eerste insteek geweest. Dat kwam er later bij. Je leert respect te hebben voor dingen, je leert er zoveel dingen bij als je voor jezelf gaat zorgen en dan gaat er op een gegeven moment een belletje rinkelen: Wat ik doe is ook goed voor de dieren en het milieu. Terwijl je leert van jezelf te houden leer je ook van anderen te houden. Daar horen dieren ook bij.

Vlees hebben we ook helemaal niet nodig, we zijn van nature geen vleeseters. Ook is het opgroeien van dieren om te gebruiken voor vlees onwijs slecht voor de aarde. Al het voer dat vee eet, zouden wij ook kunnen eten. De dieren eten op dit moment beter dan wij als mens eten, dat is niet goed. Veganisten worden nog niet serieus genomen, mijn vriend is ook al om verschillende redenen bezig om beter te eten maar vind het is nog erg wennen om oude gewoontes te veranderen in nieuwe. Voor veel mensen lijkt nog altijd een soort schaamte boven te hangen, dit zorgt ervoor dat mensen terughoudender zijn om vegan eten te proberen. Dat vind ik wel erg vervelend want zo extreem is het helemaal niet. Je eet alleen wat goed voor je is en dat is eigenlijk alles wat de wereld al heeft.”

Voor anderen maar ook voor haarzelf opent Hesse-Anne begin maart haar eigen Vegan Food & Juice Bar. “Dit is mijn eerste uitdaging als beginnend ondernemer. Hiervoor was ik fotografe maar dit bleek later toch niet bij mijn levensstijl te passen. Mijn lieve vriend steunt me in alles en mijn vader helpt met klussen maar ik ga het alleen runnen. Deze bar is eigenlijk ook voor mijzelf. Ik hoef nu niet meer boos te zijn dat ik niet even snel ergens eten kan halen of op de hoek van de straat een sapje want ik heb het hier al in mijn eigen winkel. Ideaal.”

Eind Februari gaat de bar proefdraaien en begin maart hoopt de eigenaresse de deuren definitief te gaan openen. Volg het avontuur op https://www.facebook.com/missnicebanana/