Het gebruik van aardgas moet verminderd worden en dat betekent dat de huizen op een andere manier verwarmt moeten worden. De cv-ketel is verleden tijd en gasloos wonen is de toekomst, iets wat in nieuwbouwwijk Westergouwe gaat gebeuren.

Aan het eind van 2018 zullen er voor het eerst Nul-op-de-Meterwoningen, ook wel NOM-woningen genoemd, worden gebouwd in Westergouwe. Dit houdt in dat de huizen al hun energie zelf opwekken en dus niet zijn aangesloten op aardgas. De in totaal zesentachtig huizen zijn voorzien van zonnepanelen, warmtepomp, goede isolatie en ventilatiesystemen. Zowel het bouwbedrijf Dura Vermeer, bouwers van de NOM-woningen, als de gemeente Gouda laat weten dat ondanks de extra investeringen in duurzame materialen en slimme installaties, de woonlasten voor de koper lager uitvallen door de lagere energielasten.

Naast dat het in Nederland, zeker na het klimaatakkoord van Parijs, een trend is om gasloos te bouwen, viel dit NOM-plan ook onder de duurzaamheidsambities van de gemeente. Zij hopen dat de woningen met gasaansluiting met de jaren afneemt en als aftrap dit project in Westergouwe. De verkoop van deze woningen start in het tweede kwartaal van 2018.