Gouda is nog een van de weinige steden in Nederland zonder een Aldi. Volgens de Gouwenaren is deze dan ook van harte welkom, alleen provincie Zuid-Holland is hierop tegen.

Zuid-Holland heeft de vraag naar een Aldi aan de rand van Gouda geweigerd, omdat ze de binnenstad willen versterken. Volgens het provinciebestuur zal een supermarkt aan de Gouwe Oostzijde, de binnenstad verzwakken. Ook vinden ze een Aldi in binnenstad geen goed idee, want het geeft geen kans aan de kleinere onbekende winkels en particuliere supermarkten.

Het college B&W van Gouda wil juist wel een Aldi in Gouda. Momenteel heeft Gouda bijna alle supermarkten behalve de Aldi. Het is één van de supermarkten met veel goede aanbiedingen. Uit het onderzoek Bureau Stedelijke Planning is gebleken dat Gouwenaren behoefte hebben aan een uitbreiding van het supermarktaanbod in de vorm van een hard-discountsupermarkt, zoals de Aldi. Gemeente Gouda heeft ook gekeken of het op een andere plek mogelijk is, bijvoorbeeld in Bloemendaal of Goverwelle, maar daar is geen ruimte. Daarbij is het op veel plekken in Gouda ongeschikt in verband met bereikbaarheid en parkeren.

Het plan was om de Aldi aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde te plaatsen, direct tegenover de Hoogvliet in het pand wat voorheen door Connexxion werd gehuurd. De Aldi zou 1.302 vierkante meter worden. Rondom de gehoopte Aldi is een politiebureau en een kerk te vinden. Dit gebied is dus volgens Provincie Zuid-Holland ook geen gebied voor een supermarkt. Dat supermarkt Hoogvliet er zit komt doordat die zich daar vestigde toen er minder strenge regels waren.