Op de Dag van de Duurzaamheid oftewel 10 oktober gaat de Energy Battle weer van start. Verschillende gemeenten gaan de strijd aan om de titel binnen te slepen. Ook Gouda is dit jaar van de partij. De Energy battle wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd.

Elk jaar melden gemeenten uit het hele land zich aan om mee te doen aan de Klimaatverbond Energy Battle. De Energy battle is opgebouwd uit drie rondes van vier weken met elk tien verschillende deelnemers. De bedoeling is per ronde zoveel mogelijk energie thuis te besparen, de deelnemers komen bij elkaar om elkaar tips te geven. Onderling bespreken ze wat er anders kan. Een voorbeeld hiervan is minder vaak douchen of de oven eerder uit te zetten.  Verder krijgen ze een Wattcher thuis, deze geeft toegang tot de online omgeving. De Wattcher geeft inzicht in het stroomgebruik van het huishouden. De online omgeving wordt gebruikt om meterstanden door te geven. Zo kun je bespaartips ontvangen.

Editie nummer zeven richt zich dit jaar op de inwoners van de gemeente en in bijzonder op de basisscholen in de gemeente. Doordat Energy Battle vorig jaar een grote invloed heeft gehad op de scholen heeft de organisatie besloten om nog meer aandacht op scholen te vestigen. Zo leer je van kinds af aan al besparen. De afgelopen zes edities hebben zo’n 2200 huishouden meegedaan aan de battle. Gemiddeld is in deze zes jaar 15 procent energie bespaard. Op een gegeven moment kregen mensen inzicht in waar energie verspilling plaatst vindt en waar dus kansen liggen om energie te besparen.

Er is uiteindelijk geen ‘grote’ prijs die de winnaar van de Energy Battle in ontvangst neemt. Het gaat puur om de eer die de duurzaamste gemeente ontvangt. ‘’Gemeenten kunnen het gedeelte van de prijs zelf invullen of ervoor zorgen dat de persoon die het beste heeft gepresteerd tijdens de battle in het zonnetje wordt gezet’’, aldus Joke Mintjes, medewerker Klimaatverbond. De battle eindigt in februari 2018.