Zoals bekend mag Gouda zich in 2018 de Roze Stad van Nederland noemen. De Roze Zaterdag is een initiatief vanuit de onafhankelijke LHBT belangenvereniging. De Roze zaterdag staat ook wel bekend als de Nederlandse versie van de Gay Pride. Op 6 januari 2018 wordt het roze jaar geopend op de ijsbaan in Gouda.

Het bestuur van Roze Zaterdagen Nederland heeft voor Gouda gekozen mede vanwege de diversiteit in de stad, de goede samenwerking tussen gemeente, ondernemers en culturele instellingen, de grote steun vanuit de gemeente en de geschiedenis van Gouda als tolerante stad.

Hoewel er beweerd wordt dat Gouda erg tolerant is, is er ook een deel van de Goudse bevolking tegen dit initiatief. Fractievoorzitter van de SGP Arjan Versteeg is het er niet mee eens dat er overheidsgeld wordt uitgetrokken voor deze organisatie. ‘Vanuit de Bijbel geloven wij dat man en vrouw geschapen zijn om binnen een huwelijk samen te leven. Het is in onze ogen geen taak van de overheid om een initiatief te steunen dat hier tegenin druist. Het mag nooit zo zijn, dat we op deze manier geforceerd worden om allemaal hetzelfde te denken over zulke principiële zaken.’

Via sociale media als Facebook en Twitter laten mensen zich uit over de uitspraak van Arjan Versteeg. Zo schrijft Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, kamerlid van de D66 op twitter ‘om verdrietig van te worden: SGP verdrietig dat mensen zichtbaar zichzelf zijn.’ Hierop reageert Zouhair Saddiki (tevens D66 lid) weer met een tweet ‘De SGP mag dat vinden. Mits ze hierin niet dwars liggen. Verschillend denken is niet gelijk aan ernaar handelen.’ Ondanks de negatieve reactie van de SGP reageren mensen er alom positief op. Zo zijn er ook vele positieve reacties op Facebook te vinden. Het merendeel van de Gouwenaars is blij dat ze aan dit initiatief kunnen deelnemen.