In 2018 is het Roze Jaar in Gouda. Dit wil zeggen dat Gouda het hele jaar door evenementen organiseert met betrekking tot de LHBT+ en het zichtbaar maken en accepteren ervan. Zo ook de Roze Zaterdag - de Nederlandse Gay Pride, die op 23 juni 2018 plaats zal vinden. Dit Roze Jaar wordt 6 januari 2018 op de Goudse IJsbaan feestelijk geopend.

Jaarlijks wordt er op 11 oktober Coming-Outdag gevierd. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan de homo, lesbienne, biseksueel of transgender en het openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur. Dit jaarlijkse evenement wordt aangeduid met de regenboogvlag. Deze vlag hijsen bijna alle gemeentes elk jaar op 11 oktober. Zo ook Gouda! Burgemeester Milo Schoenmaker kwam speciaal het Huis van de Stad uit om de regenboogvlag te hijsen.

In 2016 hing deze vlag bij 144 van de 390 Nederlandse gemeentes. Tevens hebben een aantal steden in 2016, naar aanleiding van dit evenement, regenboogzebrapaden aangelegd.

Ook in Gouda moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Wie je ook bent, in Gouda moet je je geaccepteerd en sociaal veilig kunnen voelen is het motto van Coming-Outdag. De vlag geeft aan iedereen de boodschap om open te staan voor verschillen in mensen en cultuur en vooral het accepteren daarvan.