Gouda staat bekend als de stad van kaas en siroopwafels. Vroeger was dat wel anders. Er is een tijd geweest dat Gouda jaarlijks zo’n 15 miljoen liter bier produceerde. In de middeleeuwen stond Gouda bekend als DE belangrijkste bierstad van Nederland. Nu zijn er slechts nog overblijfselen van de bierhistorie van Gouda.

Bier is een eeuwenoud drankje. Het is ongeveer in 4.000 voor Christus ontstaan. In de middeleeuwen rond 1470 telde Gouda wel tweehonderd brouwerijen. Eigenaar Jeroen van biercafé de Goudse Eend weet er alles van. Naast zijn enorme passie voor bier, heeft hij ook veel kennis over het bier uit Gouda en omstreken. “Gouda had toen der tijd een aantal voordelen. Dat was A, de grondstoffen kwamen uit de omgeving zoals hop uit de Reeuwijkse plassen. En B, het water in Gouda was schoon in vergelijking met andere steden. Ook was de ligging van Gouda gunstig want ze lagen aan de vaarroute van Amsterdam naar Antwerpen”.

Helaas begon in de vijftiende eeuw de ondergang van de Goudse brouwerijen. Brussel ging accijns heffen terwijl Gouda meer bezig was met de lokale politiek en niet met wat er in Brussel gebeurde. Doordat Gouda niet ging samenwerken maar de brouwerijen onderling ruzies kregen ging de ene na de andere brouwerij failliet. De rest van de brouwerijen zoals in Haarlem en Leiden deden dat wel en konden makkelijker de schaalvergroting aan en de accijnsverhoging opvangen. Jeroen verteld dat ondanks dat het niet mag wegnemen dat Gouda een enorme brouwerijgeschiedenis heeft. “Op de markt van Gouda staat het mooiste stadhuis van Nederland en dat stadhuis is voor 70% betaald uit accijns van bier. Dat is zeker iets om trots op te zijn”.

Er zitten nog steeds kleine overblijfselen van de geschiedenis van bier in Gouda. Een mooi voorbeeld daarvan is de Bostelbrug. Die naam is te danken aan het afvalproduct van bier: bostel, dat als varkensvoer werd gebruikt. Momenteel is er een brouwerij in Gouda, de Goudsche leeuw, dat is echt Gouds bier. Ook is er in Moordrecht een brouwerij genaamd 1923. Er is in Waddinxveen de brouwerij Riethoff, die maakt het Gouwe bier. Het bier ‘Gouwe Bier’ is afgeleid van de rivier de Gouwe, die door Alphen a/d Rijn via Boskoop en Waddinxveen naar Gouda loopt. “Een echt lokaal biertje om eens te proberen in Gouda”, verteld Jeroen.