Drie Goudse scholen stonden afgelopen zaterdag in de finale van het NK Debatteren voor scholieren. De titel 'Landelijke Debatkampioen' moesten het Driestar College, het Coornhert Gymnasium en de Goudse Waarden aan zich voorbij laten gaan, maar debater Maurits Jordaan van het Driestar mocht de titel 'Beste spreker van de dag' mee naar huis nemen.

Foto: Wineke Onstwedder

De debaters van het Coornhert Gymnasium met docent aardrijkskunde en fractievoorzitter van Groenlinks, Michel Klijmij- van der Laan
Foto: Wineke Onstwedder

Vanuit heel Nederland kwamen de 32 beste debatscholen naar de Universiteit Utrecht om verbaal te strijden om de titel tijdens de grote finale van het NK Debatteren. Gouda was dit jaar een van de hofleveranciers bij het debatevenement georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en vaardigde drie middelbare scholen af. In de uitslag behaalde het Driestar College de zesde plek, het Coornhert Gymnasium de vijftiende plek en eindigde de Goudse Waarden op plek 23. De winst ging naar het Mendelcollege uit Haarlem.

Naast de landelijke titel, gingen er ook prijzen naar de ‘Beste Individuele Spreker’ en ‘Beste Nieuwkomer’. Het Driestar College leverde niet alleen de beste spreker tijdens deze finaledag, ook in de voorronde had de school met debater Talitha Spijker de beste spreker in huis. De beste nieuwkomer was het Beatrix College uit Tilburg.

De debaters van CSG de Goudse Waarden eindigden op plek 23
Foro: Wineke Onstwedder

Het NK Debatteren voor scholieren is een jaarlijks terugkerend evenement dat dit jaar zijn twintigjarig jubileum heeft en is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor de bovenbouw havo/vwo. Het NK is mogelijk door steun van het ministerie Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Adessium Foundation en de Universiteit Utrecht. De universiteit juicht toe dat scholieren naast hun school aan extra activiteiten deelnemen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Voorafgaand aan de finaledag zijn er drie voorrondes. Per voorronde gaan de tien beste scholen door naar de finale en daarnaast worden er nog twee wildcards uitgedeeld. Bij het debatteren wordt gebruikgemaakt van de parlementaire debatvorm ‘World Schools Format’. Met een team van vier debaters houden de scholieren om en om als voor- of tegenstander een speech van vier minuten waarin zij hun standpunt toelichten. De stellingen zijn al van tevoren bekend, maar de scholieren horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Daarnaast zijn er ook twee improvisatiestellingen. Uiteindelijk bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

Ook Gouda heeft al bijna tien jaar een traditie van een eigen lokale debatcompetitie. Afgelopen december gingen de Goudse scholen in het Huis van de Stad vocaal tegen elkaar op in het scholierendebat. Het Coornhert Gymnasium prolongeerde de titel Gouds Kampioen debatteren. Hoewel er dit jaar bij de landelijke debatcompetitie een vijftiende plek werd behaald, zijn de ambities van de school hoog. “De winnaar van dit jaar was vorig jaar bijna laatste met vrijwel dezelfde debaters als dit jaar, dus het kan snel veranderen. Alles is mogelijk!”, zegt docent aardrijkskunde en fractievoorzitter GroenLinks, Michel Klijmij- van der Laan.