Gouda- Een wat ouder uitziende man kijkt om zich heen, speurend naar een volgend persoon om aan te spreken. Wanneer zijn ogen die van een voorbijganger treffen reikt hij zijn hand uit met daarin een pamflet. ‘’Eén weg: Jezus!’’ meldt het blad die de man aan de voorbijganger geeft. De gulle gever blijkt Sjaak Vertegaal te heten, is 80 jaar oud en Gouwenaar van de dag.

Wat voor blaadjes bent u precies aan het uitdelen?

Dat noemen we evangelisatie foldertjes. Hier staan verhaaltjes in die over dingen gaan uit het dagelijks leven en de verbinding hiervan tot het evangelie.

Deelt u vaak dit soort blaadjes uit?

Iedere doordeweekse dag sta ik deze blaadjes uit te delen.

Hoelang doet u dit al?

Ik werkte vroeger in Leiden, in de pauze deelde ik de blaadjes op straat uit. Dat is alweer 40 jaar geleden.

Begint het na 40 jaar lang dan niet een beetje te vervelen?

Nee ik ben bezig met de belangrijkste boodschap ter wereld overbrengen, dat blijft mij motiveren. Alle andere religies zijn eropuit om men op eigen inspanning in de hemel te laten komen. In het Christendom is het unieke dat je alleen hoeft te geloven in Jezus Christus om in de hemel te komen.

Krijgt u wel eens vervelende reacties wanneer u dit soort uitspraken doet? Of een boze blik wanneer u mensen bijvoorbeeld een foldertje probeert te geven?

Ik krijg niet per se vervelende reacties of nare woorden naar mijn hoofd geslingerd. Wat Nederlanders vooral doen is het vriendelijk nee zeggen, wat soms net zo vervelend kan zijn.

Wat is het meest opmerkelijke dat u heeft meegemaakt tijdens het uitdelen van de folders?

Dat kan ik mij niet zo voorhalen, er gebeurt van alles. Wat ik zelf het bijzonderst vind is de reactie van kinderen op mijn verhaal over God. Je kunt echt zien aan de reactie van kinderen dat ze blij zijn met het verhaal en er wat van leren.

Heeft u dan weleens meegemaakt dat u echt iemand geholpen heeft? Dat u bijvoorbeeld later nog een reactie kreeg.

Om eerlijk te zijn kan ik mij dat niet per se herinneren, maar ik doe het ook niet voor het succes. Succes behaal je maar op het voetbalveld! Wel geef ik mensen de gelegenheid te geloven in Jezus Christus.

Hoe is het zo gelopen dat u hier nu staat? Bent u zelf bijvoorbeeld Christelijk opgevoed?

Ja ik en mijn vrouw zijn beide rooms-katholiek opgevoed. Hier zijn we tot het geloof in de Here Jezus gekomen, alleen was het hier minimaal. Pas toen een collega in Leiden mij wees op het Evangelisch christendom begon het allemaal echt. Vanaf dat moment nam ik de Bijbel echt letterlijk en probeerde ik dat anderen ook te laten inzien.

Heeft u ook kinderen, en zo ja, wat vinden zij van uw ‘’hobby’’?

Mijn kinderen zijn net zo gelovig als ik. Ik heb een zoon die nu in Engeland woont die echt in dienst is van de Evangelische kerk. Ook heb ik een dochter die naar Senegal is geweest voor haar geloof. Zij kwam in de zandbak van Senegal een Franse jongen tegen die ook daar was voor de Evangelische kerk. Uiteindelijk zijn de twee getrouwd en zijn ook zij samen druk bezig met de kerk.

Hoelang bent u nog van plan verder te gaan met het verspreiden van uw boodschap?

Ik zal het blijven doen totdat het fysiek niet meer mogelijk is!