GOUDA – Het winkelend publiek lijkt zich geen zorgen te maken over de plannen die Zoetermeer heeft om een Holland Outlet Mall te openen. Dit in tegenstelling tot de gemeente en de winkeliers van de binnenstad.

“Het project voorziet in een behoefte voor zowel de inwoners van Zoetermeer als ver daarbuiten. De Holland Outlet Mall zal grotendeels bestaand winkelvastgoed vervangen”, zo is te lezen op de site van de Outlet Mall. Dit is nou net waar de gemeente van Gouda en Alphen aan de Rijn bang voor zijn. Men vreest voor de detailhandel in de centra van omliggende gemeenten. De angst is dat ze de concurrentie met de goedkope merkkleding niet aankunnen.

Danny van Amstel (21) ziet de komst van het winkelcentrum niet als een groot probleem: “Het lijkt mij een goed plan zo’n Outlet Mall in Zoetermeer. Ik zou er zeker heen gaan ja. Het is gewoon lekker goedkoop. Ik kan hier weliswaar van alles wel iets krijgen maar het aanbod in de binnenstad hier is beperkter. En als je niet van Outlets houd dan ga je toch gewoon niet?”

Marleen Bakker (45) weet in eerste instantie niks af van een Outlet Mall, maar dan gaat er een belletje rinkelen: “Oh ja, dat is waar ook. Ik heb er wel wat over gehoord ja. Nou ja, ik snap dat de winkeliers en de gemeente het liever niet hebben nee, maar voor de consument word het aanbod wel breder.”

Carmen de Fretes (22) is gelijk enthousiast: “Ja leuk, voor Zoetermeer en dicht in de buurt van Gouda, kunnen wij ook meeprofiteren. Ik snap het wel als eigenaren van winkels erop tegen zijn. Die zijn natuurlijk bang dat er minder klanten komen. Aan de andere kant kan ik me het voorstellen dat er veel mensen wel blij mee zijn. Een Outlet Mall heeft meestal hoge kortingen.”

De Zoetermeerse gemeenteraad stelt het besluit over de Holland Outlet Mall tot 23 januari. Dat bleek tijdens de commissievergadering. De verwachting is nu dat de Holland Outlet Mall eind 2019 open gaat.