Een nieuw rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert op 1 december dat vuurwerk levensgevaarlijk is. "Tijdens de jaarwisseling eindigen jaarlijks bijna 500 mensen op de Spoedeisende Hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode per jaar en worden zo'n 11.000 incidenten gemeld", zo luidt het rapport. De Partij voor de Dieren is al jaren fel tegen vuurwerk, een interview met Corina Kerkmans van de Partij voor de Dieren in Gouda.

Corina Kerkmans vertelt waarom haar partij tegen consumentenvuurwerk is. “Wij zijn om heel veel redenen tegen vuurwerk. Voor mensen, voor dieren en voor het milieu. Oud en Nieuw is, mede door het vuurwerk, het meest onveilige feest in Nederland.” Kerkmans vertelt dat het voor mensen heel gevaarlijk is om buiten te komen tijdens de jaarwisseling. “De meeste gewonden zijn omstanders. Dat zijn dus gewoon mensen die kijken naar vuurwerk en we hebben het dan over legaal vuurwerk. Dat is dus gewoon consumentenvuurwerk dat legaal wordt verkocht.”

Haar partij, de Partij voor de Dieren, komt al jaren op voor dierenwelzijn, dus ook voor dierenwelzijn tijdens de jaarwisseling. “Voor dieren is het werkelijk rampzalig. Mensen zitten thuis met gestreste dieren. In Gouda was er net weer een mevrouw die haar hondje aan het uitlaten was. Er werd een rotje naar haar hondje gegooid en nu is die hond doof. En nu is dat natuurlijk nog illegaal, het is nog geen 31 december.” Ze vertelt dat ze verder kijkt dan de verhalen van de straat, maar ook naar een natuurgebied als de Reeuwijkse Plassen. “We hebben contact met een bioloog die toevallig in Gouda woont. Hij werkt bij defensie en mag gebruik maken van radarbeelden. Om middernacht tijdens de jaarwisseling zie je op die beelden dat de dieren bij de Reeuwijkse Plassen helemaal het noorden en het zuiden kwijt zijn en dan heeft grote consequenties. “We zitten middenin de winter, die beesten hebben hun energie voor andere zaken nodig.”

Zoals eerder gezegd komt de Partij voor de Dieren op voor mensen en dieren, maar ook voor het milieu. En ook het milieu heeft volgens Kerkmans flink last van de jaarwisseling. “Vuurwerk is echt schadelijk. De hoeveelheid fijnstof die in de lucht komt is tot veertig keer meer. Ook het aantal zware metalen wat op de grond neerdaalt en in onze lucht zit is echt gigantisch.” Ze vertelt dat dit gevolgen heeft voor de grondkwaliteit, ook in Gouda. “Je hebt verschillende grondkwaliteiten: van industriekwaliteit tot natuurkwaliteit. Één van de redenen waarom de kwaliteit van de grond slechter wordt is vuurwerk. Dan hebben we het dus over vuurwerk tijdens de jaarwisseling, dus slechts één keer per jaar.”

Volgens de partij is vuurwerk dus schadelijk voor deze drie zaken. Toch is er ook een grote groep mensen die veel geld verdient aan vuurwerk. “Voor veel bedrijven is het een belangrijke inkomstenbron. Wij snappen heel goed dat ondernemers door een verbod in de problemen komen. Het netst zou het zijn om deze sector een aantal jaar uit te laten faseren, dat is in andere sectoren eerder gebeurd. Wij willen echt zo snel mogelijk een einde maken aan de verkoop van consumentenvuurwerk, want het is echt heel gevaarlijk!”, benadrukt Kerkmans.

Voor veel Nederlanders is het afsteken van vuurwerk een jarenlange traditie tijdens de jaarwisseling. “Nederland is daarin echt een uitzondering. In bijna alle andere landen wordt vuurwerk centraal georganiseerd. Bovendien is de vrije verkoop van consumentenvuurwerk pas begonnen in de jaren ’70.” Kerkmans vindt dat grote, centrale vuurwerkshows de oplossing bieden. “Bovendien is dat veel gezelliger. Even uit mijn persoonlijke omgeving, maar al mijn buren blijven altijd thuis tijdens de jaarwisseling. Door verschillende omstandigheden, zoals de luchtvervuiling, onveiligheid maar ook vanwege hun huisdieren.”

De Partij voor de Dieren is in Gouda niet alleen in haar strijd tegen vuurwerk. Ze worden gesteund door de SP sinds het rapport van de Onderzoeksraad. “De SP had jarenlang de gedachte dat mensen gewoon een feest wilden, maar sinds het rapport steunen zij ons. Bovendien roepen oogartsen, politie en de brandweer al jarenlang dat het anders moet, net als het Oogziekenhuis in Rotterdam.”

In mei vindt er een gesprek plaats na een unaniem aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en de SP. “De gemeenteraad gaf aan in mei te willen praten met de politie. Wij hebben aangegeven daar dan ook oogartsen en slachtoffers bij te willen hebben.”

Corina Kerkmans hoopt vooral dat de landelijke politiek eens actie onderneemt. “En anders gaan we in de tweede helft van volgend jaar mensen voorlichten om de jaarwisseling veiliger te maken. Eigenlijk te belachelijk voor woorden.”