GOUDA – De subsidies voor het Verzetsmuseum in Gouda zijn in 2014 stopgezet. De provincie Zuid-Holland steekt geen geld meer in culturele instellingen. Hier heeft het museum veel moeite mee gehad. Maar er is licht in het duister, langzaam maar zeker krabbelt het museum er weer bovenop. Er is zelfs sprake van een plan om te verhuizen.

“Ik kan zeggen dat het goed gaat met het Verzetsmuseum, al moet ik dit wel opsplitsen in twee gedeelten. Aan de ene kant gaat het prima, we organiseren activiteiten zoals tentoonstellingen, we hebben goed geschoolde vrijwilligers die je van alles kunnen vertellen. Aan de andere kant moeten we vechten voor ons voortbestaan,” vertelt Arjen van Wijngaarden, de directeur van het Verzetsmuseum. De meeste activiteiten in het Verzetsmuseum worden tegenwoordig uitgevoerd door vrijwilligers, er zijn nog slechts twee betaalde krachten. Dit heeft alles te maken met financiën. Tot 1 januari 2014 was het Verzetsmuseum voor een groot deel afhankelijk van de subsidie van de provincie Zuid-Holland. “We waren voor 75% afhankelijk van deze subsidie, dus je snapt wel dat we een groot probleem hadden toen deze wegviel. Gelukkig vonden we een stichting die ons wil steunen tot 2018,” zegt Arjen terwijl hij zijn mondhoeken iets omhoog laat komen.

“We hebben een unieke collectie objecten in dit museum, alle spullen zijn namelijk door het publiek aangeleverd. Hierdoor zit er elke keer weer een prachtig verhaal achter.” Het Verzetsmuseum heet museum, maar de reden van bestaan is niet omdat ze een prachtige museale collectie in hun bezit hebben. “De reden van ons bestaan is dat we de collectie zien als ons gereedschap om jonge mensen te onderwijzen over wat er vroeger is gebeurd. We willen ze leren dat dit niet nog een keer moet gebeuren.” Arjen en zijn museum verzamelen de spullen niet alleen om het verzamelen, maar om kinderen dingen te leren op het gebied van mensenrechten.

Afgelopen juni is de actie ‘Kom in verzet! Wordt tientjeslid’ gestart. Mensen die meedoen doneren een tientje per jaar. Of ze hier veel aan hebben? “Ik snap natuurlijk ook wel dat we wel héél veel tientjes moeten verzamelen voordat het een substantiële jaarlijkse bijdrage wordt, dan moet je er tienduizenden verzamelen en dat wordt hem natuurlijk niet,” lacht Arjen, “maar hiermee zetten we wel het Verzetsmuseum nadrukkelijk op de kaart én we hebben er toch al honderden tientjesleden mee geworven.” De opvallende rood-met-blauwe folders over deze actie zijn op verschillende plekken in Gouda te vinden, zodat niemand in Gouda het verzetsmuseum vergeet.

Waarom moet het Verzetsmuseum blijven? “Het Verzetsmuseum helpt de wereld te beteren. Zoals ik eerder al zei, we leren kinderen van jongs af aan hoe ze met mensenrechten om moeten gaan. We leren ze om kritisch na te blijven denken. We zijn klein maar we hebben de interessantste attributen met de mooiste verhalen,” vertelt Arjen terwijl hij zijn benen over elkaar doet. “Een oud noodkacheltje of een oude radiozender, dat bestaat nu niet meer. Kinderen vinden dat reuze interessant.”

Het Verzetsmuseum wil verhuizen naar de Chocoladefabriek, waarvan de bovenste twee verdiepingen al een tijdje leegstaan. “De Chocoladefabriek is op dit moment the place to be in Gouda en het ligt mooi centraal. Bovendien komen er iedere dag rond de duizend mensen, wat natuurlijk heel voordelig voor ons is.” De bedoeling is dat het museum er als Verzetsmuseum naartoe gaat, maar zich eenmaal daar compleet aanpast aan het concept van de Chocoladefabriek. Maar waarom weg uit dit prachtige oude bankgebouw? “Het is een geweldig gebouw, maar het is ook een gebouw met serieuze bouwkundige gebreken. We zouden eigenlijk heel veel geld hierin moeten stoppen, maar dat hebben we niet. Bovendien is het een oud bankgebouw en dus niet ideaal ingericht voor een museum als het onze.”  Het plan is om het geld wat in de stenen van dit gebouw zit los te maken en dat in te zetten om iets moois in de Chocoladefabriek te beginnen. “We hebben gesprekken, en de Chocoladefabriek heeft zeker belangstelling,” zegt Arjen glunderend. Hij denkt zelfs al na over hoe de verhuizing gaat verlopen. Eén ding is in ieder geval duidelijk, het Verzetsmuseum leeft nog. “Een jaar geleden gaf ik de hoop bijna op, maar nu durf ik met zekerheid te zeggen dat er meer dan 50% kans is dat we gewoon doorgaan!”