Met hits als ‘Ik wil een meisje’ en ‘Is het dan zo kut’ is Kees van den Assem oftewel SpaceKees niet meer weg te denken uit de Nederlandse Hiphop-scene. Kees woont al weer een tijdje in Amersfoort maar is van huis uit een Gouwenaar. Onze redactie interviewde hem bij zijn optreden in ‘The dog’s Bollocks’, een café in hartje Groningen waar gedurende het weekend vaak live muziek te horen is.

Een volle kroeg, schreeuwende mensen. Zo is de sfeer als Kees in zijn grijze badjas het podium opkomt voor zijn show. Hij treedt tegenwoordig op met een volledige band waardoor zijn optredens nog meer impact hebben dan dat ze al hadden.

Hoe was 2017 voor jou en wat was het hoogtepunt?

 ‘2017 was een goed jaar!, mijn hoogtepunt was toch wel het uitbrengen van mijn nieuwe album. Ik had veel inspiratie tijdens het maken van het album en het schrijven van nummers ging snel, gemiddeld kwamen er tijdens elke studio-sessie wel vier nummers uit. ‘

Wat is je eigen favoriete nummer dat je gemaakt hebt?

ik denk één van mijn nieuwe nummers namelijk “Allemaal verslaafd”. Ik denk dat iedereen wel een verslaving heeft, als het geen drugs of alcohol is dan is het wel shoppen of iets dergelijks. Het is wel mijn favoriet van mijn laatste album Suave.’

Wat staat er op de planning voor 2018?

‘Meteen na de release van mijn vorige album ben ik doorgegaan met nieuwe muziek, het volgende album is al grotendeels af. Ik hoop het album voor maart te kunnen uitbrengen want ik ga een grote show geven in de Melkweg, eind Maart in Amsterdam. Het zou tof zijn als het dan klaar is.’

Hoe ben je begonnen met rappen?

 ‘Ik verhuisde naar Waalre en kwam daar in Café Le Beat in het nabij gelegen Eindhoven, daar hadden ze Hiphop- avonden waar je kon freestylen en ik besloot eens mee te doen en dat beviel me  goed. Ik was altijd al creatief en in de hiphop kon ik zelf in mijn eentje nummers maken en mijn creativiteit de vrije loop laten. Ik maakte eerst alles zelf, zelfs mijn eigen beats. Via de Herman Brood Academie kwam ik al vrij snel in contact met producers en zo groeide ik verder.’

na het optreden klinkt er een daverend applaus, de mensen zijn enthousiast. Na nog wat nagepraat te hebben met vrienden en gasten uit de bar kiest ook Kees het hazenpad en vertrekt weer richting Amersfoort.