Duurzame energie-organisatie Prodeon, eigenaren van de windmolens langs de N11 bij Hazerswoude, willen windmolens verschaffen die meer energie opbrengen dan voorheen.

Het gaat om de vier windturbines die in 2007 zijn geplaats aan het Spookverlaat bij Hazerswoude. In een overeenkomst met de grondbeheerders is er een contractverlenging van vijf jaar bijgetekend voor Prodeon. De windmolens blijven dan ook tot 2022 in bedrijf, waarna ze wellicht vervangen worden.

Wat betreft de nieuwe windmolens zijn er twee opties volgens de woordvoerder van Prodeon. Optie één is de eenvoudigste en de snelste optie: windmolens van dezelfde grootte (125 meter). Het verschil met het oude model zijn de langere wieken en de as waarop ze draaien zit lager. Dit zorgt ervoor dat de molen 20 procent meer energie oplevert.

De tweede optie is een ander type windmolen en is veel hoger. Hierbij gaat het om een model van maar liefst honderdvijftig meter hoog. In praktijk zullen de molens niet meer opvallen dan de andere modellen. Toch levert dit type tot twee keer zo veel energie op dan de windmolens van nu.

Voor al deze aanpassingen moet het bestemmingsplan van de molens worden aangepast. Ondanks dat er nog met de grondeigenaren veel overlegd moet worden, zijn de gemeente Alphen en Provincie Zuid-Holland wel bereid om samen te werken.