GOUDA – De hondenbelasting stijgt met ingang van 1 januari 2017 met ongeveer 0,8%. Dat heeft de gemeente onlangs vastgelegd in de ‘Verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting 2017’.

Na de recente drastische vermindering van de hondenbelasting, wordt het in 2017 als eigenaar iets duurder om honden te hebben. Voor een eerste hond heeft de gemeenteraad het belastingtarief vastgesteld op €72,60 over 2017. Dit is een stijging van ongeveer 0,8% ten opzichte van 2016. Voor iedere hond extra betaalt de Gouwenaar binnenkort €89,40 tegenover €88,- in 2016. Ook het tarief voor honden gehouden in een kennel stijgt licht: vanaf januari stijgt dat bedrag met 0,7% naar 162 euro.

In het besluit van de gemeente staat ook dat eigenaren van honden die jonger zijn dan drie maanden en assistentiehonden een vrijstelling krijgen. Daarom hoeven zij geen hondenbelasting te betalen.

Gouda blijft ondanks de lichte stijging ook dit jaar uit het rijtje van de Nederlandse gemeenten met de hoogste tarieven voor hondenbelasting. De duurste gemeente om een hond te hebben is volgens Hondenbelasting.net in 2017 de gemeente Gorinchem. Aangekondigd is dat het tarief voor het houden van één hond daar meer dan 120 euro zal zijn. Aan de andere kant zijn er ook gemeenten die helemaal geen hondenbelasting vragen. In het afgelopen jaar hebben volgens Cijfernieuws.nl onder andere Arnhem, Amsterdam, Bloemendaal (Noord-Holland) en Drimmelen (Noord-Brabant) de blaftaks afgeschaft.