Ook de jongeren van Gouda zullen tussen 10 en 25 oktober jodiumtabletten thuisgestuurd krijgen namens de Rijksoverheid. Deze tabletten zouden de kans op schildklierkanker moeten verkleinen in geval van een kernramp.

Alle jongeren onder de achttien jaar en zwangere vrouwen die zich binnen een straal van 100 km bevinden van Mol en Doel in België en Borssele in Zeeland krijgen jodiumtabletten thuisgestuurd. Gouda is een van deze steden. Kinderen onder de achttien jaar zijn het meest gevoelig voor het krijgen van schildklierkanker tijdens een kernramp. De jodiumtabletten zorgen ervoor dat als je deze slikt de schildklier al verzadigd is en dus niet meer het radioactieve jodium opneemt.

Mensen tot en met 40 jaar die binnen een straal van 20 km van een kerncentrale wonen krijgen ook jodiumtabletten thuisgestuurd. Hoe jonger de persoon, hoe vatbaarder voor schildklierkanker. Om deze reden krijgen alleen de jongeren onder de achttien in een straal van 100 km de tabletten.

In geval van een kernramp laat de overheid weten hoeveel tabletten er geslikt moeten worden om ervoor te zorgen dat de kans op het binnenkrijgen van radioactief jodium zo klein mogelijk is. De tabletten werken het beste als ze twaalf uur voor de ramp tot acht uur na de ramp geslikt worden. De pillen zelf zijn negen jaar houdbaar en ook verkrijgbaar bij de apotheek.