GOUDA – De beslissing is gevallen dat in juli 2018 de Roze Zaterdag gevierd zal worden in Gouda. Meldt het bestuur van Roze Zaterdagen Nederland. Deze dag zal in het teken staan van feesten, maar  ook de politieke kant wordt hier belicht. Het uiteindelijke doel? Het vergroten van de homo-emancipatie. Het is de eerste stad in het Groene Hart die dit evenement naar zich toe trekt.

Hoewel het evenement ver weg lijkt, zijn er al genoeg activiteiten in en rondom Gouda die betrekking hebben op de dag. Niet alleen de organisatie van Roze Zaterdag maar ook de belangenvereniging Gouda Roze zet zich hiervoor in. Door middel van voorlichtingen maar ook het organiseren van bijvoorbeeld het feest:’I’m gay… So What?’ zorgen zij ervoor dat de stad en omgeving meer acceptatie en begrip vormen voor de zogeheten LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders). Het doel is dan ook het vergroten van de homo-emancipatie.

Niet alleen organisaties en verenigingen maken zich sterk voor deze dag. Zo zetten ook burgers zich in. Zo zijn nu bijvoorbeeld roze kaasjes te verkrijgen in het Goudse Kaashuis en zijn er regenboogtaarten te koop bij banketbakkerij Van Dijk.

‘Gouda is door de jaren heen altijd een stad geweest die bekend staat om tolerantie. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Erasmus. Door de diversiteit in Gouda is dit een mooi evenement om terug te gaan naar de kernwaarden van Gouda, maar ook om de volgende stap te zetten. We willen in Gouda van tolerantie naar acceptatie en hierin een voorbeeld zijn voor het hele land.’ aldus voorzitter Nard Colijn van Roze Zaterdag Gouda.

Toch blijft er de brandende vraag of er in een stad als Gouda waar veel cultuurgroepen dicht op elkaar wonen, dan niet hier en daar wat onbegrip zou kunnen ontstaan. Volgens Colijn niet:’ Wij kijken niet naar de verschillen maar leggen de nadruk op de gelijkenissen die we met zijn allen hebben. Wij zien de verschillende culturen en verschillen in mensen symbolisch als kleur. Je kan elke kleur apart bekijken, dan blijft het een kleur. Voeg je de kleuren samen, dan vormen ze ineens de prachtige regenboog. Samen kleuren we dan ook de stad.’