Al ongeveer 15 jaar lang is Joost Smit (65) vrijwilliger bij Het Filmhuis in Gouda. Voor al zijn harde werk werd hij onlangs beloond met een vrijwilligerspenning van de gemeente Gouda samen met twee collega’s.

Terwijl Joost de ruimte achter de filmzaal binnenloopt, begint hij zeer enthousiast te vertellen over de filmapparatuur die er staat. Smit werkt als operator bij Het Filmhuis. Dit houdt in dat hij onder andere de films start en de verdere techniek verzorgt.

In de filmzaal verteld Joost Smit over zijn begin bij Het filmhuis “ In 2001 ben ik begonnen bij Het Filmhuis, omdat ik wat meer tijd kreeg. Ik heb mij hier als vrijwilliger aangemeld en een interne cursus gedaan waar ze alles uitleggen”.

Smit is al erg lang bezig met techniek en film. Tijdens zijn schooltijd leerde hij al hoe je naar een film moet kijken “Er was een docent Engels en die organiseerde filmavonden. Hij zei dan: ik houd een inleiding, jullie kijken naar de film en daarna worden er vragen beantwoord over de film. Waardoor je van jongs af aan goed leert naar een film te kijken.” Er werd ook tijd besteed aan de technische kant van het filmen tijdens de filmavonden “Ook werd gezegd: kijk is hoe die man dat opgenomen heeft, heeft hij het van bovenop opgenomen en waarom heeft ie dat gedaan? Wat voor effect heeft dat? Met dit soort vragen maakte hij je een beetje wegwijs in het filmkijken”.

Joost Smit heeft vroeger gewerkt als docent handvaardigheid. “Toen ben ik dus die techniek kant opgegaan” aldus de vrijwilliger. Nu hij vrijwilliger is werkt hij standaard op zondag avond bij Het Filmhuis. “ Wanneer je operator bent zijn de taken heel strak verdeeld, omdat we met drie mensen een avond draaien: operator, kassamedewerker en iemand achter de bar. Ik ben hier zelf als eerst en sluit s ’avonds ook af. Dat conciërge taakje krijg je er als het ware bij”

Na 15 jaar vindt Joost het vrijwilligerswerk nog steeds leuk “ Het allermooiste vindt ik dat je wat kan betekenen. Het is wel vrijwillig maar het is niet vrijblijvend dus je neemt wel een taak op je waarvan je niet kunt zeggen: ik heb vandaag geen zin dus ik doe het niet. Je neemt je verantwoording en zorgt ervoor dat de avond voor je gasten gewoon goed verloopt.” Zelf houdt Smit ook veel van films “ Mijn favoriete films zijn oorlogsfilms. In mijn kostschoolperiode hadden de leidinggevende voor de jongens de gewoonte om oorlogsfilms te draaien. Dat soort films spreekt die leeftijdsgroep natuurlijk erg aan en dat heb ik nu nog steeds. Als er een film is die gaat over de eerste of tweede wereldoorlog dan heb ik altijd wel zoiets van: die wil ik wel even zien. Dat is toch een soort nostalgie.” Als alle omstandigheden  zich toelaten is Smit zeker van plan om nog een tijd door te gaan met vrijwilligerswerk.