Gouda – Midden op de Markt in Gouda is het decor van de kerstexpositie van Galerie De Hollandsche Maagd haast niet te missen. Al zes jaar lang wordt er in misschien wel het meest bekende gebouw van Gouda, het Oude Stadhuys, door de galerie een kerstexpositie georganiseerd. De kerstexpositie is tot en met 30 december te bezoeken.

Bij het betreden van het gebouw valt op dat er tussen de schilderijen en beeldjes een bar en een aantal tafeltjes staan. Deze ruimte wordt normaal gesproken namelijk alleen gebruikt voor recepties en andere feestelijke gelegenheden. Middenin de zaal is een vrouw druk bezig om alle kunst uit te stallen: “Vanochtend heeft hier nog een bruiloft plaatsgevonden. Vandaar dat ik nu bezig ben om alles weer terug op zijn plek te zetten” , aldus Anita Gaasbeek, galeriehoudster en tevens beeldend kunstenares en vormgeefster.

Alle schilderijen zijn voorzien van bijpassende beeldjes en mooi op categorie ingedeeld. Zo hangen personen bij personen, gebouwen bij gebouwen en landschappen bij landschappen. Af en toe lopen er een paar nieuwsgierige voorbijgangers naar binnen om even naar de kunst te kijken. Dit kan gewoon, want de tentoonstelling is helemaal gratis te bezichtigen.

Ergens verstopt achter een pilaar, staat een groot schilderij van een knielende balletdanseres. Anita Gaasbeek heeft het zelf gemaakt en is er extra voorzichtig mee: “Ik heb hem speciaal hier neergezet, zodat hij niet kon omvallen tijdens de bruiloft. Ik schilder graag balletdansers en dit schilderij is heel goed gelukt, dus ben ik er erg trots op” , vertelt ze.

Het had weinig gescheeld of de tentoonstelling had dit jaar niet door kunnen gaan. “Mijn collega’s vonden het allemaal wel erg druk worden. Ik vond het echter zonde om deze traditie aan ons voorbij te laten gaan. Hierna gaan we in januari wel een tijdje met vakantie”, vertelt Anita Gaasbeek. “Het was namelijk door de kerst- en winterexposities een drukke maand en in januari zullen we dus gesloten zijn. In februari gaan we weer fris en fruitig aan de slag met nieuwe exposities.”