Corina Kerkmans is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Gouda en vertelt wat het plan is van deze partij voor Gouda is.

“Wij hebben veel plannen voor Gouda, die allemaal moeten bijdragen aan onze idealen voor de stad. . Als partij willen wij graag een diervriendelijke stad, een groene stad, een stad waar de lucht en het water schoon zijn en geen afval meer op straat ligt. Een zorgzame stad. Om dit te bereiken hebben we een standpuntenboekje gemaakt waarin maatregelen staan om dit te bereiken. Een van zo’n maatregel is meer waterdrinkpunten in de stad, zo hoeven mensen geen losse flesjes meer te kopen.

We hebben heel veel ideeën over hoe we daar moeten komen, in onze campagne willen we heel veel tijd besteden aan afval. We willen een aantal van onze standpunten over dieren nog wat meer onder de aandacht brengen, zoals ‘verbeter de wereld met je vork’ waarin we mensen duidelijk maken wat je met een ander eetgedrag al wel niet kunt bereiken.

Dit programma van Gouda sluit heel erg aan bij het landelijk programma, maar ook dat van de andere gemeentes. Als wij alleen in Gouda zouden werken aan een schone lucht zou dat nauwelijks effect hebben. Hoe meer gemeentes samenwerken, hoe meer kans je hebt om de leefomgeving beter te maken. Natuurlijk vertalen de gemeentes het programma naar de lokale omstandigheden, dat doet Gouda ook. Alles wat we doen richten we op Gouda, we willen per se dat Gouda gaat verduurzamen, daar afspraken over gaat maken en er geen dieren meer bij gebruikt.

Evenementen zoals cheesevalley moeten ook niet meer georganiseerd worden. Er wordt een romantische kant van kaas geschept, maar niemand vertelt de andere kant van het verhaal, wat de wereld achter kaas, qua dier en milieu betekent. Gouda moet standpunten innemen over de intensieve veehouderij, stalbranden en bodemverzakking, de Partij van de Dieren doet daar uitspraak over en vinden dat Gouda daarin moet optreden.

Wij willen een begroting die niet alleen maar over geld gaat, maar ook over hoe het welzijn van de mensen is, zijn onze hoeveelheden groen gegroeid, is ons water minder vuil, daar willen wij het over hebben, daar stellen wij alles voor in dienst terwijl de andere partijen zich alleen maar in dienst stellen van de portemonnee van mensen. Wat ook belangrijk is, maar dat is maar een deel van het geheel. Hopelijk krijgen we daar de kans voor om dat te laten zien. Mensen vinden onze naam ook wel eens lastig, die denken dat wij alleen voor de dieren opkomen, maar wij wegen mens, dier, natuur en geld met elkaar af.  Dat kan betekenen dat de behoeften van mensen niet altijd automatisch op de eerste plaats worden gezet, denk daarbij bijvoorbeeld aan de jacht. Het welzijn van mensen dienen wij wel altijd, want opkomen voor dieren betekent eigenlijk ook opkomen voor het welzijn mensen, neem een onderwerp als biodiversiteit.

Ik vind het campagne voeren door veel partijen eigenlijk iets raars, je gaat langs deuren om cadeautjes uit te delen en dan denk ik, ‘waarom nou alleen als je iemands stem nodig hebt’. Wat wij willen is de spotlight een beetje op ons richten. De aandacht van de bewoners van Gouda naar ons toe trekken om te vertellen wat wij voor Gouda willen zodat zij dat ook zien.  Wij willen een lokale economie, een economie die goed is voor de mensen. Een circulaire economie zou de beste economie zijn, want alles wat je gebruikt krijg je ook weer terug. Nu groeit de economie wel, maar straks hebben we de aarde leeggeplukt en is er niets meer. In zulke gevallen zijn we ook wel wat radicaler dan de andere partijen. De stemmer vindt dat soms wel lastig en moet die angst loslaten.

Mensen zouden zich eens moeten verdiepen in waar wij voor staan, wij staan voor veel meer dan alleen dieren. Vaak zijn veel mensen verrast door waar wij voor staan, reacties die wij hebben gehad zijn dat mensen nooit verwacht hadden dat wij precies dezelfde standpunten als hen hadden.

Wij knokken voor onze idealen, wij zijn niet van de ‘mainstream’ compromissen.”