Tiny House, een klein maar compleet huis. De stichting Goudasfalt is geïnteresseerd in het concept dat geboren is in Amerika en nu overwaait naar Europa. De woningen kunnen worden gebouwd in verschillende vormen en maten maar zijn nooit groter dan vijftig vierkante meter met een hoogte van drie meter.

Tiny eco-voetafdruk

Wonen in een Tiny house is heel anders dan in een ‘normaal’ huis. Dit concept zou er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bewoners bewuster en duurzaam leven. De woningen zijn gebouwd om, volgens de ontwikkelaars, een meest ideale vorm van zelfvoorziening na te streven. Je moet zelf zorgen voor energie, water en warmte, dit gaat niet zonder moeite. Het laat je toch nog even nadenkt voor je de tv aan zet. Je wordt dus bewuster van alles om je heen. Ook is er veel minder ruimte dus moet je waarschijnlijk afscheid nemen van een aantal spullen. De focus ligt dan ook op eenvoudig, milieubewust leven en op het creëren van meer vrijheid.

Tiny portemonnee

In de meeste gevallen zijn Tiny Houses goedkoper dan een huur of koophuis. Dit leidt ertoe dat je een minimale (of geen) lening nodig hebt. Je bespaart energiekosten omdat je zelfvoorzienend bent. De vaste lasten zullen daardoor laag zijn. Dit kan zorgen voor meer vrijheid om te doen wat je echt wilt. Dat is daarom vaak ook de reden waarom de meeste mensen de switch maken.

Tiny oplossing

Tiny living is natuurlijk ideaal voor studenten en starters op de woningmarkt maar zou ook een realistische oplossing kunnen zijn voor veel eenpersoonshuishoudens in Gouda. Bijvoorbeeld voor iemand zoals Jurjen van den Broeck, vrijwilliger bij stichting GoudAsfalt. Hij vindt het lastig om een huis te vinden dat bij hem past. “Ik woon nu in een eenpersoonswoning, dat vind ik eigenlijk te ruim voor mij alleen”. Samen met Peterpaul Kloosterman, de penningmeester van GOUDAsfalt, hoopt hij zo snel mogelijk een ‘go’ te krijgen voor de start van de bouw.