In deze tijd van Sociale Media is het uiterst handig om hier goed mee om te kunnen gaan. Veel wat oudere mensen hebben vaak geen idee hoe Social Media precies werkt. In samenwerking met DeBroekriem verzorgde Centric afgelopen maandag een workshop voor mensen die meer uit LinkedIn willen halen.

DeBroekriem is een stichting die mensen probeert te inspireren om aan het werk te gaan. Zij organiseren activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar zij dus kunnen netwerken. De LinkedIn workshop is een van deze activiteiten. De mensen worden uitgenodigd mee te doen aan de workshop om zo te leren hoe zij kun netwerk kunnen verbreden. Zo kunnen ze ook online makkelijker opzoek gaan naar een baan én ze kunnen zichzelf op een betere manier online presenteren.

Bij binnenkomst in het grote gebouw van Centric worden de deelnemers enthousiast ontvangen door Nelleke Lenting, een van de eventmanagers van DeBroekriem en Wandela, zij is werkzaam bij Centric. Als eerste krijg je van Nelleke een badge met jouw naam erop, handig voor de andere deelnemers! Daarna wordt je gewezen op de koffie en thee die je om het hoekje nog even mag pakken. Voor de workshop begint kan je nog even plaats nemen in de stoelen die daarvoor staan. Bovendien kan je rustig even kennis maken met de andere deelnemers en alvast ervaringen delen.

Het grootste gedeelte van de groep is rond 10 uur aanwezig en we lopen met zijn alle door naar ruimte 35. Hier ontmoeten wij Harrie Lamers, de spreker van die ochtend. De ruimte is groot en licht. Er is meer dan genoeg ruimte voor de twaalf mensen die de workshop willen volgen. Er is koffie of thee voor de liefhebber en ook staat er een grote schaal met allerlei koekjes op de tafel.

Eerst verwelkomt Wandela de menigte. Zij stelt zichzelf voor en vertelt kort even wat haar baan is bij Centric. Ze is rekruter en neemt dan ook de mensen aan. Hierna vertelt Lenting nog even kort wie zij is en wat haar werkzaamheden zijn bij DeBroekriem. Als laatste neemt Harrie Lamers het woord. Ook hij stelt zichzelf voor en vertelt kort wat zijn beroep precies is. Hij is ondernemer en geef vaak van dit soort workshops. Als Harrie klaar is met zijn verhaaltje vraagt hij de deelnemers zichzelf ook even kort voor te stellen en vooral te zeggen waarom ze hier zijn.

De meeste participanten zijn werkloos, zitten tussen twee banen in of ze hebben een baan waar ze binnenkort gaan stoppen. Iedereen doet mee aan deze workshop, omdat ze ervoor willen zorgen dat ze online beter zichtbaar zijn voor werkgevers.

Na het rondje begint Lamers met zijn praatje over LinkedIn. Eerst vertelt hij was algemene dingen. Zoals het hebben van een goede foto. Dit zorgt ervoor dat mensen je serieuzer nemen. Ook vertelt hij wat je wel en niet moet doen als het gaat om foto’s op LinkedIn. Via een apart programma, Photofeeler, kan je jouw foto laten beoordelen door mensen over de hele wereld. Zo weet je of jouw foto acceptabel wordt gevonden door mensen. Vakantiefoto’s worden afgeraden. “LinkedIn is een zakelijk medium, daar horen nou eenmaal geen vakantiefoto’s.”, Aldus Lamers.

Om serieus genomen te worden, moet je nooit in je biografie zetten dat je “beschikbaar” bent. Dit trekt namelijk alleen maar luie rekruters en wie wil er nou werken voor zo een bedrijf? Verder is het niet nodig om je telefoonnummer en/of cv in je biografie of samenvatting te zetten. Het voegt namelijk vrij weinig toe en als mensen serieus contact met jou willen, dan zoeken ze even goed wel contact met je.

Als tip vertelde Lamers dat je LinkedIn Premium kan kopen. Hierdoor kunnen andere mensen jou makkelijker vinden en heb jezelf ook ineens veel meer mogelijkheden. Ook het tijdstip van je berichtje maakt uit voor de bereikbaarheid. Als je een bericht ergens in de avond plaatst, heb je minder kans dat mensen jouw berichtje lezen. Daarom kan je berichten beter in de ochtend plaatsen.

Aan het einde van de presentatie geeft Lamers iedereen nog een cadeautje. Als je wil, mag je jouw profiel door hem laten keuren. Hij vertelt je wat goed is en wat eventueel nog beter kan. Na een uitloop van een halfuur bedankt Lammers iedereen voor zijn of haar komst.