De rechter heeft onlangs uitspraak gedaan in de veelbesproken 'wildplaszaak': Geerte Piening moet een boete van negentig euro betalen. Vrouwen kunnen, bij hoge nood, gewoon plassen in een voor mannen bestemd urinoir, concludeerde de rechter. Moeten vrouwen dat in Gouda ook of is er hier wel een alternatief?

In het Goudse stadscentrum zijn twee openbare toiletten; een algemeen toilet voor zowel mannen, vrouwen als gehandicapten en er is een urinoir voor mannen. Die zijn daar neergezet door de gemeente. Beide toiletten zijn gratis en 24 uur per dag beschikbaar. Het algemeen toilet wordt, zo is te lezen op het informatiebordje aan de buitenkant, ‘automatisch gereinigd’ na gebruik.

Verder heeft de gemeente nog een openbaar toilet geplaatst bij de Chocoladefabriek, waar de bibliotheek gevestigd is. Op dat toilet is echter nog wel kritiek; het zou niet voldoende zijn voor de busladingen toeristen die daar stoppen. Volgens het AD zou het toiletgebrek er wel eens toe kunnen leiden dat Gouda uit de bestemmingen van de touroperators wordt gehaald.

In de binnenstad van Gouda biedt ook een aantal winkels een toilet aan, denk hierbij aan de Hema en de La Place. Deze toiletten kosten echter wel geld, namelijk 50 cent. Het betaalbeleid wordt veel strenger nageleefd dan de meeste mensen zullen denken: een meisje van 3 werd laatst geweigerd op het Hema-toilet nadat ze slechts 35 cent bij zich had, terwijl ze daarvoor 50 euro had uitgegeven aan spullen bij de Hema. Dit leidde tot een boos Facebookbericht van haar oma.