‘Chocolade atelier Puur goedemorgen met Peter van Driel?’, klinkt het tussen de achtergrondmuziek door op locatie bij de ambachtelijke chocolaterie in hartje Gouda. De wielmachines in de kleine werkplaats staan te draaien om de al gesmolten chocolade te tempereren. Het is er wat rommelig rondom de twee tafels waar hoge barkrukken omheen staan. In het atelier hangt een grote foto van de grootvader van de eigenaar, die in de vorige eeuw een chocoladefabriek runde.

Peter van Driel zit met een kop koffie aan een tafel en vertelt voluit over alle soorten bonbons die hij wel niet maakt, waar hij de inspiratie vandaan haalt voor de chocoladekunst en hoe hij met het handwerk rondkomt. ‘Samen met collega’s doe ik dit werk al elf jaar. Er is niets wat we nog nooit gemaakt hebben. Het kan niet gek genoeg zijn of we hebben het wel een keer gecreëerd.’ Zo hebben ze eens voor de opening van een nieuwe bibliotheek een boekenstapel van chocolade gemaakt.

Er is veel vraag naar uit de omgeving. Er wordt regelmatig naar relatiegeschenken gevraagd en particulieren komen veel met initiatieven. Het bedrijf draait op mond tot mond reclame. Van Driel is erg tevreden met de kleinschaligheid waarin hij werkt. ‘Doordat het nog handwerk is maken we ze met liefde. Onze ingrediënten zijn eerlijke producten. Je proeft ze misschien niet altijd, maar het is toch de aandacht die we erin stoppen wat ons onderscheidt. We hebben weinig voorraad en de bonbons die in de zaak liggen zijn ook maar 1-2 dagen oud. Binnen deze periode zijn de bonbons het lekkerst van smaak.’

Soorten bonbons

De redactie kreeg een aantal bonbons te proeven. Eerst een met echte passievrucht gevulde witte bonbon, die onder de meest populaire valt. Vervolgens een ronde melkchocolade kogel bonbon met tot poeder gereduceerde tomaat en basilicum. Daarna een bonbon met gekarameliseerde witte chocolade, zwarte bessen en viooltjes en tot slot een stukje vulling gemaakt van kandij koek met yuzu, een Japanse citrusvrucht, wat de smaak had van cheese cake. Sommige restaurants waar ‘Puur’ mee samenwerkt gebruiken deze laatste overigens voor desserts.

Ondertussen worden de vitrines teruggezet en veegt van Driel het werkblad chocolade vrij om ons zo een demonstratie te geven. Bij ‘Puur’ werken ze met 17 soorten pure chocola, 5 melk en 4 wit. Is dit zo? Of ging het om bonbons? ’De chocolade komt uit Frankrijk en is een beetje ‘the Rolls Royce of chocolate’ qua kwaliteit. We gebruiken ook geen smaakversterkers.’

Uitzonderlijke smaken

Van Driel haalt zijn inspiratie uit culinaire festivals, beurzen, evenementen, documentaires en ook uit de vrije geest. Zo heeft hij afgelopen jaar een groenteserie gehad, met smaken als knolselderie met witte truffel, rode biet met aardse chocolade en boerenkool met spek.

Tijdens chocoladefestivals ontmoet hij veel mensen, krijgt hij veel verzoeken, introduceren ze een proeverij en loopt hij iedere keer tegen nieuwe uitdagingen aan. Ter plekke worden de bonbons gemaakt en worden er recepten uitgewisseld. ‘Het is altijd even stressen, zeker met 4000 mensen per dag bij onze acht meter lange kraam, maar het loopt hartstikke goed.’

‘Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keus dit pand te hebben gekocht en alles te hebben opgeknapt.’ Wekelijks worden er workshops en kinderfeestjes gegeven. De favorieten van Van Driel zijn de Stroh Rum en rode Port bonbons.

Zie bovenstaand filmpje ter illustratie van de zaak