Donderdag was een belangrijke dag voor de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker (VVD), wanneer hij te horen kreeg dat hij zou worden herbenoemd voor zijn tweede termijn. De gemeente heeft duidelijk vertrouwen in de burgemeester.

Nu het eerste termijn van Milo Schoenmaker als burgemeester van Gouda eind dit jaar zal aflopen, werd er op donderdag 18 januari een extra raadsvergadering gehouden om een besluit te maken over de aanbeveling tot herbenoeming van de burgemeester. Zelf heeft Milo Schoenmaker vorig jaar oktober al aangeven dat hij ja zegt tegen een nieuwe periode als burgemeester van Gouda. In diezelfde maand is er vervolgens vanuit de gemeenteraad een vertrouwenscommissie ingesteld die de aanbeveling tot herbenoeming heeft voorbereid en onderzocht. In deze vertrouwenscommissie waren alle fracties uit de gemeenteraad vertegenwoordigd.

Afgelopen Donderdag kreeg Thierry van Vugt (fractievoorzitter van de D66 in Gouda), als voorzitter van de commissie, als eerst het woord: “Als voorzitter van de vertrouwenscommissie ben ik verheugd om te melden dat de gemeenteraad burgemeester Schoenmaker zal voordragen voor herbenoeming. De gemeenteraad is tevreden over het functioneren van de burgemeester van Gouda”.

In de stad vernemen wij dat de inwoners en organisaties uit Gouda blij met hem zijn. Milo Schoenmaker kijkt breder dan Gouda, hij maakt zich sterk voor regionale samenwerking in Midden-Holland en het groene hart. Wat ook fijn is: hij beschikt over een stevig Haags netwerk. Via de commissaris van de koning en het Ministerie van Binnenlandse Zaken hopen wij deze procedure snel af te kunnen ronden. Op de laatste plaats willen wij als Raad de burgemeester hartelijk feliciteren met zijn herbenoeming.

Na de woorden van Thierry van Vugt klonk er een luid applaus in de vergaderzaal en werden er bloemen uitgedeeld aan de zichtbare verheugde Milo Schoenmaker.

Nadat de zaal een rondje feliciteren met burgemeester Schoenmaker had afgerond kreeg de burgemeester zelf het woord: “Bij mijn eerste benoeming als burgemeester in 2012 heb ik mij uitgesproken dat ik er bewust van was dat ik in een hele bijzondere stad zou gaan werken. Ik zei toen, ik citeer: Je zou toch maar mogen treden in rijtje van illustere voorgangers en burgemeester mogen worden in zon prachtige, historische stad als Gouda. Met stadsrechten uit 1272, volop historie maar toch een stad die met 2 benen in de 21e eeuw staat. Een stad die met zijn tijd is meegegaan, waar ontwikkeld wordt, ondernomen wordt, stad van kaas, kaarsen, stroopwafels, de pijpen maar ook van moderne bedrijvigheid. Stad in het groene hart met een strategische kans naar alle windrichtingen een centrumstad met enorme ambities, geliefd bij toeristen. Kortom: een stad met veel werk en met veel mogelijkheden.”

“In de afgelopen jaren heb ik dat vele werk maar vooral de vele mogelijkheden van zeer nabij meegemaakt en het is mij goed bevallen, ik heb het naar mijn zin. Vandaar dat ik me graag voor een nieuwe termijn heb aangemeld. Ik heb Gouda leren kennen als die mooie stad die ik net beschreef, met een groot aantal prachtige kansen en uitdagingen en ik ben er de afgelopen jaren dan ook vol ingegaan. Veel aandacht is hierbij dan ook uitgegaan naar zaken die ons allemaal bezighielden. Van verbetering van de openbare orde en veiligheid tot de noodzakelijke bezuinigingen. Van regionale samenwerking tot descentralisaties van nieuwbouwprojecten tot ontwikkelingen in de bestaande stad, noem het allemaal maar op”.

“Ik heb veel aandacht besteed aan de stad zelf door op veel plekken aanwezig te zijn en met veel mensen te spreken, want Gouda wordt gemaakt door de Gouwenaars en die laten op vele manieren zien, met name met veel vrijwilligerswerk, dat ze de schouders onder de stad te kunnen zetten”.

“De stad staat er naar mijn mening goed voor, klaar voor de toekomst. Maar de ontwikkeling van Gouda gaat niet vanzelf, daar moet voor gewerkt worden”.

“De benoeming van mij gaat, na uw besluit, de volgende fase in en in December zal dan mijn tweede termijn van start gaan. Ik ben dan, net als nu, klaar om mijn beste kunnen in te zetten voor Gouda”.