Vanwege de stakingsdag van het primair onderwijs op 12 december, heeft Museum Gouda besloten om de toegang voor kinderen van vijf tot en met zeventien jaar gratis te maken. De leraren leggen de gehele dag hun werkzaamheden neer, waardoor veel kinderen niet naar school kunnen.

“Vaak als kinderen plotseling een dag vrij hebben, komen ze bij opa en oma terecht of moeten de ouders opeens een dagje vrij nemen.” Volgens Carina Blokzijl, promotie en evenementen Museum Gouda, is het dan leuk als je op het idee wordt gebracht van een activiteit. “En wij hebben die.”

“Zo hebben we een een soort speurtocht aan de hand van een rood koffertje, waar allerlei opdrachten in staan die je in het museum kunt uitvoeren.” Maar er is nog meer te doen, volgens Carina. “In het museum kom je al allemaal activiteiten tegen die te maken hebben met kinderen, dus je komt nog veel meer tegen dan er al in je koffertje zit.”

In plaats van de oorspronkelijke 3 euro, betaal je dinsdag dus helemaal niets voor kinderen. “We hopen dat veel mensen denken: wat een goed idee, ik ga even naar het museum met mijn kind of kleinkind”, vertelt Carina, “maar zoals het weer er nu uitziet ben ik er een beetje huiverig voor.”