ProRail is van plan nieuwe geluidsschermen te plaatsen langs het spoor in Gouda, maar de buurtbewoners zijn ertegen. De nieuwe geluidsschermen zullen geplaatst worden bij de Noothoven van Goorstraat en Vossenburchkade.

“Geluidsoverlast? Daar heb ik totaal geen last van. Ik woon al vijf jaar langs het spoor en ik hoor eigenlijk nooit een trein langs komen.” Zegt Wilma, een bewoner van de Noothoven van Goorstraat. Momenteel zijn het schermen van ongeveer één meter hoog. De bedoeling is dat de nieuwe schermen drie tot vijf meter hoog worden. Veel buurtbewoners zullen hierdoor niet meer naar het spoor kunnen kijken.

ProRail geeft de buurtbewoners wel keuze uit verschillende soorten duurzame geluidsschermen. Er is keuze uit schermen met begroeiing, schanskorven, cassetteschermen of semi-transparante schermen. Alle opties zullen gemaakt worden van gerecycled materiaal.                                       

Door nieuwe geluidsschermen kan er ook wat gedaan worden aan al het graffiti langs het spoor. Buurtbewoner Jan is het eens met dit plan. “Ik kijk al een tijdje uit op een graffitikunstwerk. Het zit er zolang dat het mij niet meer opvalt, maar als graffiti tegengegaan kan worden, hoor je mij niet klagen.” Stel dat de nieuwe geluidsschermen geplaatst worden, dan zal er de mogelijkheid zijn om het van grof materiaal te laten maken of roosters voor de geluidsschermen langs te zetten. Hierdoor zou het moeilijker moeten zijn om graffiti te spuiten.