De gemeenteraadsverkiezingen zijn al haast om de hoek en daarom is onze redactie in gesprek gegaan met GroenLinks. Wat zijn hun doelen voor de komende vier jaar? Hoe ziet zo’n dag als politieke leider er nou uit? En waarom zouden de Gouwenaars op GroenLinks moeten stemmen?

Het is woensdag middag 27 januari en voor ons zit Michel Klijmij, de huidige fractievoorzitter. Hij heeft zijn ontzettend schattige dochtertje bij zich, die soms tijdens het gesprekje papa even een kusje komt geven.

Hoe ziet uw normale werkdag eruit?

“Ik heb drie dochters, dus s ‘ochtend breng ik de kinderen naar school en ga dan door naar mijn eigen school. Ik werk in het onderwijs als aardrijkskunde leraar. Woensdag heb ik vrij voor de kinderen en ook voor het raadswerk. En op dinsdag en donderdag avond heb ik vergaderingen. Soms zijn het echt lange dagen”.

Heeft u nog hobby’s?

“Ik heb lang geleden gesport, maar als je dag al vol zit met kinderen, school en raadsvergaderingen houd je weinig tijd over. We doen wel alles op de fiets! We hebben geen auto, dus dat zou je kunnen zien als een sport. Een echte festivalganger ben ik wel, Lowlands en Best Kept Secret staan voor dit jaar weer op de planning. Maar s ‘avonds op de bank hangen en niks doen kan ik ook wel erg van genieten of WordFeud tegen mijn moeder”.

Waarom bent u in eerste instantie de politiek in gegaan?

“Ik wil graag dingen veranderen en dat vertrouw ik het meest aan mezelf toe. Rond de tijd van Fortuin, was ik lid geworden van GroenLinks. Dat beviel erg goed, ik mocht gelijk over van alles meedenken en praten. Ik had mezelf in 2005 verkiesbaar gesteld en in 2006 zat ik in de gemeenteraad, toen was ik nog maar 25 jaar”.

In hoeverre komen uw eigen standpunten overeen met die van GroenLinks?

“Bijna helemaal. Het leuke van lokale politiek is dat je zelf een beetje kan sturen, als fractievoorzitter kon ik zelf bepalen wat er ging gebeuren in Gouda. Daarbij vergelijk ik lokale politiek met landelijke politiek, als voorbeeld neem ik het referendum. Ik wou graag dat het referendum bleef, maar GroenLinks had ertegen gestemd. Met dat soort dingen ben ik het oneens, maar goed bij de grote lijnen sta ik er helemaal achter”.

Wat zijn de belangrijkste plannen die GroenLinks heeft voor Gouda?

“Gouda heeft zelf weinig groen, daar willen wij ons voor inzetten. Vorig jaar hebben we 100.000 euro geregeld, zodat als er een groen idee is dat die gerealiseerd kan worden door dit potje. Maar daar is nog veel meer voor nodig, voor het aanleggen en ook onderhouden. Dat moet echt beter. We hebben veel last van bodemdaling, daardoor gaat het groen dat we hebben kapot. Daarnaast is zorg een belangrijk punt, daar wordt op bezuinigd maar wij moeten nog steeds hetzelfde werk leveren. De zorg moet dus wel goed blijven, zeker de dure dingen zoals zware jeugdzorg. Dat zijn de twee belangrijkste speerpunten”.

Waarom zouden de Gouwenaren op GroenLinks moeten stemmen?

“Mensen moeten vooral stemmen op een partij dat dichtbij hun zelf ligt. Wij zetten ons in voor een prettige en relaxte stad, een stad voor iedereen. Dat iedereen zich een Gouwenaar kan voelen, geen plek voor discriminatie”.

Hebben jullie een bepaald doel voor de verkiezingen?

“Ons doel is om te groeien. We willen graag doorgroeien naar vier zetels, dat kan ook wel als je kijkt naar de Tweede Kamerverkiezingen. Daar waren we vierde in Gouda”.

Hoe is het om met totaal tegenovergestelde partijen samen te werken?

“Je weet van elkaar dat je iets anders wilt. Je bent nou eenmaal gekozen door de Gouwenaren, dus is het goed dat die partijen gehoord worden. Ik vind het dan ook wel leuk om er samen uit te komen. Een oplossing waarin je het allebei kan vinden, daar ben ik dan trots op. Het is een leuke uitdaging, soms lukt het en soms niet. Je moet ook in je achterhoofd houden dat elke partij het doet om de stad beter te maken en hoe je dat doet verschilt”.

Zou u het ooit op nationaal gebied willen proberen?

“Ik stond bij de landelijke verkiezingen op de lijst bij plek 36. Toen mocht ik er ook bij zijn en als je zo’n campagne meemaakt van dichtbij geeft dat je wel een kick. Bij ASAF live voor 5000 mensen, dat is gewoon gaaf. Bij elk standpunt dat je noemt gaan mensen juichen en klappen. Daar wil ik me zeker mee blijven bemoeien”.