GOUDA – Het was een koude dag afgelopen zaterdag. Iedereen had zijn warmste winterjas uit de kast getrokken, maar die konden al snel weer uit. Zelfs het zonnetje kwam even de gezelligheid op de Lange Groenendaal in Gouda opzoeken.

Het was namelijk een warme, knusse bedoeling bij de opening van de Terre des Hommes-winkel in Gouda. Ingrid, de PR-medewerkster van Terre des Hommes Gouda, heeft een zenuwachtige uitstraling. Onder het genot van een kopje thee om tot rust te komen vertelt ze dat de opening van de winkel sowieso een succes wordt. “Natuurlijk wordt vandaag een succes. We hebben al bekendheid van de andere Terre des Hommes-winkels in Nederland en we hebben geflyerd!’’ De winkel in Gouda is de 46ste Terre des Hommes-winkel. De meeste aanwezigen zijn dan ook, naast andere ondernemers uit de straat en de pers, vrijwilligers van de andere winkels. Zo is ook Ruud Lambregts, de eigenaar van de Wereldwinkel verderop, aanwezig. “Ik vind het heel leuk dat deze winkel hier komt. Er zitten hier allemaal van dit soort winkeltjes, dus ze passen perfect in dit straatje. Het is een winkelstraat met gevoel voor fairtrade.”

Terwijl iedereen geniet van een warm kopje koffie of thee, wordt er cake en appeltaart uitgedeeld door de gloednieuwe vrijwilligers van Terre des Hommes Gouda. Het is nog een beetje te vroeg voor zoete lekkernijen, dat wordt wel duidelijk aan de hoeveelheid taart die op het dienblad bleef liggen. De enige 2 kinderen die aanwezig zijn, delen deze mening niet. Zij zitten stiekem in een hoekje van een taartje te peuzelen, terwijl papa en mama druk aan het kletsen zijn.

De Terre des Hommes-winkel zit al sinds eind februari in Gouda, maar vandaag is de officiële opening. Deze valt toevallig samen met de Oktobermarkt, dus het is dubbel feest op de Lange Groenendaal. “Ja, we wisten echt niet dat de opening van de winkel samen zou vallen met de Oktobermarkt, maar dat is eigenlijk alleen maar positief,” Lacht Ingrid. De winkel wordt geopend door locoburgemeester Hilde Niezen omdat Schoenmaker een congres moet bijwonen. “Ik vind dit soort dingen altijd het leukst om te doen,’’ Zegt Niezen. De opvallende Terre des Hommes-vlaggen die de ingang van de winkel gesloten houden, worden na het enthousiaste aftellen van de menigte van 10 naar 0 voor de ingang weggetrokken. En daar staat Kalala, een prachtig opgedoft meisje dat een officiële openingsspeech houdt. Na een kort bedank rondje is de winkel officieel open en spreekt de locoburgemeester de verlossende woorden: “Zo, en nu allemaal kopen!”