Twee Goudse politiechefs worden in het nieuwe jaar overgeplaatst. Hans Blaauw per 1 januari en Anouk Veenstra per 1 maart. De VVD en D66 vrezen, net nu de inbraakcijfers aan het dalen zijn, dat de wisseling de aanpak van inbraken in gevaar brengt.

In Gouda vonden het afgelopen jaar ruim 600 inbraken en pogingen daartoe plaats. Om de strijd hierop tegen te gaan kregen teamchefs van politie Gouda tijdens de zomervakantie en in de kerstperiode beschikking over meer agenten. De inzet had resultaat, de inbraakcijfers daalden.

Veenstra en Blaauw hadden al laten weten dat het tijdstip van de wisseling onderwerp was van ‘intensieve discussie’. Volgens de politie-eenheid Den Haag is dit niet de enige verschuiving in de afgelopen tijd maar wel één die zorgt voor politieke onrust in de stad. De verandering brengt volgens de VVD en D66 de aanpak van inbraken in gevaar.

VVD-fractievoorzitter Ronald Verkuijl is ervan overtuigd dat de politieleiding op het goede spoor zat, maar volgens hem en Hannie van der Wal (D66) was de klus echter nog niet geklaard. “Nu het na al die jaren een succes lijkt te worden, is dit een slecht moment om de leiding te wisselen.” Van der Wal had liever gezien dat de teamchefs nog twee jaar waren gebleven. “Het was beter geweest om met hem door te gaan en na vier jaar te evalueren, zodat we weten wat de effecten zijn.”

Waarom de teamchefs worden overgeplaatst in nog niet bekend. Ook is het onbekend naar welke stad de chefs vertrekken net als wie er voor hun terugkomen. Veenstra en Blaauw zeggen er beide vertrouwen in te hebben dat de overplaatsing leidt tot een nog veiliger en prettiger Bodegraven-Reeuwijk en Gouda.