De Popronde is dit jaar voor de tweede keer georganiseerd in Gouda. Het zorgt voor divers muzikaal talent, veel verschillende optredens en veel mensen op de been in Gouda.

The World of Dust laat zijn muziek horen tussen de kunst.
Foto: Janine Vink

Direct als je het plein op loopt bij het stadhuis valt het op, een busje met Popronde erop. Hier kan je leuke gadgets vinden en een programma van de Popronde. Bij het busje staan ook een aantal mensen van de organisatie en om te beginnen raden zij “The World of Dust” aan in het gasthuiskapel van Museum Gouda. Eenmaal aangekomen bij de kapel is direct te horen waarom. Zijn warme zangstem ondersteunt met zijn gitaarspel is alsof je wordt ondergedompeld in een warm bad. Terwijl je naar zijn rustige liedjes luistert, heb je de perfecte mogelijkheid om te kijken naar de kunst die in de kapel tentoongesteld staat. Een goede combinatie om de middag mee te beginnen.

Drukte in de Tapperij.
Foto: Janine Vink

Eenmaal weer buiten is het tijd om naar de volgende artiest op een andere locatie te gaan. Groepjes mensen lopen weer terug naar het plein en al snel merk je dan ook waarom. De Tapperij staat volgepakt met mensen voor de band Kitchenette. De mensen staan gezellig opeengepakt in het café te luisteren naar de muziek die lekker vlot wordt gespeeld en perfect in een vol café past. De band straalt rust uit naar het publiek en de sfeer in het café is daarom ook gezellig. Iedereen maakt praatjes met elkaar en er worden vele biertjes gedronken.

 

Platenwinkel “Rock Maniac Records” tijdens de soundcheck van Sured.
Foto: Janine Vink

Als de drukte je iets te veel wordt, sta je zonder veel problemen binnen een paar minuten weer buiten het café. En hier hoor je alweer andere muziek, want iets verder op in de straat is de zanger “Sured” al aan het soundchecken met zijn bassist. Ze doen voor het eerst mee maar ze hebben er zin in. Sured speelt optimistische zomerse pop en zo omschrijft hij zichzelf ook. Sured speelt in de platenwinkel “Rock Maniac Records” en hij vindt dit helemaal top, want hier komen hoe dan ook alleen maar muziekliefhebbers. Na het korte gesprek gaan ze snel weer verder met soundchecken, onder het luisterend oor van mensen die nog rustig platen aan het kijken zijn.

Jan Terlouw Junior en The Nightclub. 
Foto: Janine Vink

Mijn Popronde gaat verder naar Gouda Studio’s. Hier staat een grote menigte te luisteren en te kijken naar Jan Terlouw Junior en The Nightclub. Het is duidelijk dat de mannen op het podium goed weten waar ze mee bezig zijn. Dit wordt goed ontvangen in het publiek. De mensen staan gezellig opeengepakt goedkeurend mee te tikken op de maat.

Colin Waters staat vrolijk te zingen voor de gasten in de Tapperij.
Foto: Janine Vink

Na dit optreden ben ik weer teruggegaan naar de Tapperij. Hier gaat namelijk de veelbelovende Colin Waters optreden. Er wordt nog even druk gesoundcheckt, oortjes worden goed aangesloten en Colin en zijn band krijgen nog wat water. Als ik vraag of hij er zin in heeft krijg ik een glimlach van oor tot oor met het antwoord “Ja! Natuurlijk!” En zodra het begint is het ook direct duidelijk te merken dat ze het allemaal leuk vinden om muziek te maken, en dat hun muziek wordt gehoord door de wederom volgepakte Tapperij zorgt ook voor een goede sfeer. De passie en het plezier is te zien op de gezichten van de muziekmakende

De passie spat van het gezicht van de pianist van Colin Waters.
Foto: Janine Vink

mannen terwijl ze liedjes spelen die iets meer op tempo zijn, maar ze wisselen het ook af met wat rustigere liedjes. Zo ook een liedje over helden. Hierbij vertelt Colin dat zijn grootste held zijn opa is. De eerlijkheid van de zanger, gebundeld met het rustige liedje zorgt ervoor dat het even stil wordt in het café. Maar bij het volgende liedje is er al niks meer van te merken als wederom de biertjes weer over de toonbank vliegen en mensen al luisterend naar zijn muziek weer gezellig met elkaar praten.

De muziek wordt opgenomen onder het genot van een kopje koffie.
Foto: Janine Vink

Ik ben mijn popronde geëindigd in de koffiefabriek bij “Find us in Slumberland”. Heerlijk rustige muziek waarvan wordt genoten tijdens het drinken van een kopje koffie. De band staat er relaxt bij, dit past perfect bij de rustige sfeer van hun liedjes en de gemoedelijke sfeer in de koffiefabriek. De ruimte wordt gevuld met rustige liedjes en de geur van koffie. Het is een perfect optreden om mijn middag popronde rustig af te sluiten.

Het was heel bijzonder om zo veel beginnende artiesten op verschillende locaties in Gouda te zien. Het zorgde er wel voor dat het een leuke middag was, gevuld met muzikaliteit en gezelligheid.