Aanstaande donderdag, 5 oktober, vindt er in den Haag een staking plaats van leraren in het basisonderwijs. Een groot aantal basisscholen steunt de actie en is daarom dicht op donderdag. De leraren protesteren voor een hoger salaris en een lagere werkdruk. Maar waarom vinden zij dit nodig?

De actie is ontstaan nadat eerdere kleinere protesten niet het gewenste resultaat hadden; de beloofde 200 miljoen van de overheid is lang niet voldoende. Dat zegt Lianne Pruysen, regiocoördinator van ‘PO in actie’. Volgens haar doen bijna alle basisscholen mee met de actie, waarvan waarschijnlijk 17.000 mensen naar den Haag komen. Volgens Pruysen is de actie hard nodig: “Het basisonderwijs is uitgehold”, zo zitten de leerlingen bijvoorbeeld in veel te grote groepen. Ook moet er beter worden omgekeken naar de leerlingen in het passend onderwijs.

Dat leraren het de laatste tijd een stuk zwaarder hebben gekregen, blijkt wel uit een interview dat onze redactie had met een lerares in het basisonderwijs. “Het gaat vooral om administratieve functies die wij erbij hebben gekregen; ieder gesprek dat we hebben moeten we invoeren in de computer”, vertelt de lerares die liever anoniem wil blijven. “Het doel van onderwijs is passend onderwijs bieden en dat lukt steeds minder goed.”

Een aantal bedrijven probeert overigens nog een slaatje te slaan uit deze extra vrije dag voor de leerlingen, zo heeft bioscoop ‘Cinema Gouda’ extra voorstellingen ingepland voor de donderdag. Hierdoor hoeven de kinderen zich in ieder geval niet te vervelen.